IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха ВиК-Варна с 51 хил. лв. заради незаконно възложена обществена поръчка

ВиК Варна е сключила договор за отпечатване на ваучери за храна, преди да изчака решението на КЗК по жалба на други две фирми, участвали в конкурса

12:55 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха ВиК-Варна с 51 хил. лв. заради незаконно възложена обществена поръчка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на „ВиК-Варна” ООД в размер 51 326 лв. заради сключване на договор с „Билла Сървис” ЕООД за възлагане на обществена поръчка в нарушение на текст от Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщиха от комисията.

От регулатора уточняват, че обществената поръчка с предмет „Определяне на оператор за отпечатване, управление и доставка на ваучери за храна за работниците и служителите на „ВиК-Варна” е сключена преди КЗК да се произнесе по жалба срещу решението на „ВиК-Варна“, подадена от други две фирми, участвали в конкурса - „Аккор Сървисиз България” АД и „Виабел” ЕООД.

Срещу избора на изпълнител пред КЗК е образувано производство по жалби на двете фирми, които са съответно прекратени и оставени без уважение от комисията. Независимо от това, съгласно новата разпоредба на чл. 120 б от ЗОП, жалба срещу решението за определяне на изпълнител спира процедурата за възлагане на обществена поръчка до окончателното решаване на спора (освен когато е допуснато предварително изпълнение), но „ВиК-Варна“ не е изчакала решението на КЗК.

В този случай, според чл. 122 г от ЗОП, т.е. когато договорът е сключен преди изтичане на 14-дневния срок от уведомяване на заинтересованите участници за решението за определяне на изпълнител или преди влизане в сила на решението за определяне на изпълнител, но не се установят други нарушения на закона, КЗК не отменя решението за определяне на изпълнител, обаче налага санкция в размер на 3 на сто от стойността на сключения договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още