IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат д-р Стефан Константинов за нов министър на здравеопазването*

От Синята коалиция няма да подкрепят кандидатурата, ДПС И БСП по всяка вероятност също няма да го направят

13:40 | 30.09.10 г.
Предлагат д-р Стефан Константинов за нов министър на здравеопазването*

Премиерът Бойко Борисов ще предложи в Народното събрание кандидатурата на д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването, съобщиха от Министерски съвет.

Д-р Стефан Константинов е заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на МБАЛ "Никола Василиев" АД гр. Кюстендил. Роден е на 02. 01. 1966 г. Висшето си образование завършва във ВМИ София.

Премиерът обяви новото предложение за министър на здравеопазването точно ден, след като прие оставката на проф. Анна- Мария Борисова.

Д-р Стефан Константинов беше спряган за заместник-министър на здравеопазването през пролетта, когато за поста беше избрана проф. Борисова.

По-рано днес Борисов каза, че е разговарял с различни съсловия в бранша за избор на нов здравен министър, съгласувал е тяхното решение и това на правителството и здравната комисия на парламента.

Минути след като стана ясно, че д-р Стефан Константинов ще е новият здравен министър вицепремиерът Симеон Дянков го представи пред депутатите в Народното събрание.

Като условие пред приемането на поста Константинов посочи, че иска свобода на действие и политическа подкрепа при предприемането на реформи. Очаква се скоро той да представи концепцията си, както и екипа си, но след вота на недоверие.

Кандидатурата на новия здравен министър ще бъде гласувана в Народното събрание следващата сряда.

Междувременно от Синята коалиция заявиха, че няма да подкрепят кандидата за министър на здравеопазването. Те изискват от него ясно поети ангажименти пред обществото, че ще бъде представена програма за действия с конкретни срокове. От Синята коалиция настояват още новото ръководство на Министерството да поеме ангажимент, че ритъмът на разплащане с лечебните заведения за болнична помощ ще бъде възстановен.

От ДПС допуснаха, че може да има връзка между номинацията на новия министър на здравеопазването и планираните протести на лекари в средата на октомври, тъй като Константинов идва от средите на Българския лекарски съюз.

Парламентарната група на ДПС на този етап не намира основание за подкрепа на тази кандидатура.

От БСП също обявиха, че изборът на Константинов е опит да се смекчат предстоящите лекарски протести.

*Данните са обновени към 13.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още