IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: БВП е нараснал с 0,5% през второто тримесечие спрямо първото*

Според повечето икономисти това означава край на рецесията в България и се дължи основно на ръста на износа, заяви премиерът

10:52 | 30.09.10 г. 10
Бойко Борисов: БВП е нараснал с 0,5% през второто тримесечие спрямо първото*

За първи път от началото на кризата в България е регистриран ръст на БВП. Той е отчетен през второто тримесечие, когато икономиката е нараснала с 0,5% спрямо предходното. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при откриване на конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС.

Данните са на базата на ревизирана методика на изчисляване на БВП по европейските стандарти. "Според повечето икономисти това означава край на рецесията в България и се дължи основно на ръста на износа", каза премиерът.
"За всички български граждани обаче и за нас като управляващи тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил", допълни Бойко Борисов.

Според него показателят БВП изпълнява предназначението си на измерител на икономическата активност, но той не може да бъде мерило и за равнището на доходите, и за качеството на условията на живот, за субективната преценка за благоденствие на хората.

"Пример за това е фактът, че дори при регистриране на висок растеж на БВП доходите на населението не се повишават със същия темп, не се ограничава неравенството, не намалява симетрично процентът на живеещите под прага на бедност", каза Борисов.

Това налага да се потърсят допълващи показателя измерители, които да отчитат качеството на живот, здраве и образование, култура, достъп до услуги и инфраструктура.

Данните на НСИ показват, че БВП е намалял с 6,3% на тримесечна база през първото тримесечие на 2009 г., след което се изменя в тесни граници от под 0,5%.

Изменение на БВП и други показатели на тримесечна данни по данни на НСИ в %
 

Период/ Показател БВП БДС Строи-телство Крайно потребление Износ на стоки и услуги Внос на стоки и услуги Брутно капитало-образуване
2010 г. - второ тримесечие 0,5 0,5 1,4 -0,6 3,9 2,7 -1,3
2010 г. - първо тримесечие -0,5 -0,3 0 -1 1,7 4 -1,2
2009 г. - четвърто тримесечие -0,2 0,1 -0,3 -2,2 2,9 -2,3 -1,8
2009 г. - трето тримесечие -0,1 0 -0,2 -0,6 3,6 -3,8 -8,1
2009 г. - второ тримесечие 0 0,3 -0,4 -0,8 -2,6 -0,5 -1,9
2009 г. - първо тримесечие -6,3 -4,4 -8,3 -1,8 -5,2 -13,3 -28,4

*Данните са обновени в 12 ч. с табличната информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Тая си заслужи оставането на поста с такава БОМБАСТИЧНА измислица!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
Дали пък тези измами не се правят за да оправдаят Бюджет 2011 и ръст 3.6%, защото така ще му отпуснат края за разходи, а от там и пари за далавери!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
Гари, те данните може и да са "изгладени", ама не знам коя е била домакинята с ютията!! ;-))Аз гледам как се развиват нещата в БГ и постоянно хората обясняват как все повече и повече не харчат, защото нямат пари. От много места чувам, че фирми затварят бизнеси... Остава само износа, ноооо ... не вярвам чак пък толкова много да сме изнесли!!Просто картината се вижда с просто око и аз лично не вярвам на този ръст!!Имам някакво предположение за това: прехвърляне на продукт от 2010_Q1 към 2010_Q2 ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Ти се излагаш, момко. На сайта на НСИ има данни за сезонно изгладения БВП от 1997 г. досега. Не става да слушаш само какво казва Бойко, поглеждай и данните, за които говори. Защото много често ги цитира грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
deo
преди 13 години
БВП се изчислява на тримесечна база, а през следващите два месеца се актуализира.Някои държави, като Канада например, го изчисляват дори всеки месец. Показател за излизане от рецесия са две последователни тримесечия над нулата. БВП на тримесечна база показва къде стои икономиката в бизнес цикъла. По отношение на сезонността, потребителската активност отбелязва връх през третото и четвъртото тримесечие поради ръстта на потреблението на горива, Коледните и Новогодишните празници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
rootoffselo
преди 13 години
Нормално е, когато всички държави излизат от кризата и ние лека полека да изплуваме. Основния проблем за нас е липсата на нови и свежи пари, които да стимулират развитието. Строителството беше основния двигател на разстежа последните години, а засега не се очератава бързо да се възстанови. В другите сектори и пълна скръб, ама сами сме си виновни, че ликвидирахме цялата си икономика. Няма по-разрушително племе от българите. Способни сме да сасипем всичко. От друга страна банките трупат депозити, докато кредите намаляват, което пък от своя старана в един момент ще доведе до голям ръст, защото изведнъж хората ще решат, че кризата е свършила и ще почнат да харчат като обезумели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
stanislavnba
преди 13 години
ех *** как се изложи.. Каде я видя статистиката за 3 години. От 2008 до сега в БВП има спад , не да не мърда. А тая статистика по горе е за 18 месеца. И се сравнява всяко тримесечие с предходното. Просто вида на статистиката е такъв. Ама то и акъл се иска когато се интерпретират данни. И бате бойко говори 1000 пъти по добре от всичките ни досегашни МП събрани накуп(айде Костов говореше много добре , ама пък той само това правеше). И на всичкото отгоре до сега ГЕРБ е единственото правителство което върши някаква положителна работа,(въпреки кризата). Ама на овцете им дай да плюят и да мрънкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
виждам сега, че става въпрос за сезонно изгладени данни и според статистиката наистина има 0,5% ръст през 2010Q2. Ама тази статистика ми мирише. По нея излиза, че цели три години БВП почти не мърда. С някакви части от процента нагоре-надолу. Има криза, няма криза - все тая. Само един рязък спад в началото на 2009 г. и толкова. Оттогава тъпчем на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
OPASEN
преди 13 години
Лошото е не, че батко говори тъпотии, а че има хора, които му се връзват на глупостите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Гари
преди 13 години
Тоя безхаберник и нова статистика измисли. Имах си хас през летните тримесечия да няма ръст спрямо зимните заради туризма и селското стопанство. Има и сезонни производства. Затова в цял свят сравненията се правят само на годишна база. И през миналата година второто тримесечие беше по-добро от първото, а ако се върнем назад - сигурно всяка година е така. Ама и Мариянка Коцева седи до него и мълчи като пън след като милостиво я остави на поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още