IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 септември

07:37 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 септември

Държавата прехвърля здравни вноски в НОИ, за да пести
с. Сега

В най-скоро време в Министерски съвет ще бъде обсъдена идеята здравната вноска да намалее с 2%, а пенсионната да скочи с толкова, обяви вчера управителят на НОИ Христина Митрева. Така тя потвърди твърденията на синдикатите за готвената промяна. Тя цели догодина дефицитът на НОИ, който се покрива от държавата, да намалее с 400 млн. лв. до 1.3 млрд. лв.

Операцията не би трябвало да свие парите за здравната каса, тъй като вместо да трупа резерв от вноските на осигурените от нея пенсионери, деца и бедни, тепърва държавата ще ги дава за разплащане на лечение.

Прокуратурата влиза в СУ
в. Новинар

Прокуратурата ще проверява СУ „Св. Климент Охридски" заради неправомерно и нецелево разходване на бюджетни средства. Образуваната проверка във Върховната касационна прокуратура е след сигнал от страна на министъра на образованието Сергей Игнатов, както и заради публикации в пресата, според които във ВУЗ-а се извършва прехвърляне на студенти в нарушение на правилата, съобщават от прокуратурата.

Преписката вече е изпратена в Софийската градска прокуратура с указание да се извърши лична проверка от прокурор на цялото ректорското ръководство на Софийския университет.

Държавата отпусна допълнително близо 4 000 000 лева за издръжка на затворите
в. Дневник

Допълнителни средства в размер на 7 596 570 лв. ще бъдат осигурени за нормалното функциониране на местата за лишаване от свобода, реши днес (б.р. вчера) кабинетът. От тази сума 3 996 570 лв. са за издръжка на местата за лишаване от свобода и 3 600 000 за изплащане на обезщетения на освободени служители.

В официалното съобщение на правителството се посочва, че предвидените за тях пари в бюджета не достигат въпреки предприетите мерки за оптимизиране на разходите и провеждането на режим на икономии. Парите се оказали недостатъчно за осигуряване на прехраната, снабдяване с лекарствени средства и консумативи, за медицинско обслужване и за битово осигуряване на лишените от свобода и задържаните лица.

Данъчни и НОИ започват масирани проверки в 6000 фирми
с. Сега

Масирани проверки в над 6000 фирми, които поне веднъж са нарушавали трудовите и данъчните закони и вече са вкарани в черен списък, започват от идната седмица от Главна инспекция по труда, НОИ и НАП. Списъкът с некоректни работодатели ще продължи да се попълва. Фирмите, попаднали в него, ще бъдат обект на постоянен и целенасочен контрол от страна на НОИ, НАП и ГИТ.

Идентифицирани са две групи нарушения, които ощетяват бюджета на общественото осигуряване. По-голямата част от фирмите подават декларация за данни за осигурените лица, но пропускат другата, с която трябва да обявят дължимите вноски и данък. Точно тя дава основание на НАП за принудителното им събиране. "Санкцията е до 5000 лв.", обясни шефът на НАП Красимир Стефанов.

Банка спаси ЦСКА от мизерията
в. Стандарт

Банка спаси ЦСКА от невероятната мизерия, която задушава клуба през последните месеци. "Червените" привърженици, футболисти и служители трябва да са благодарни, че някой протегна ръка часове преди битката с Порто от Лига Европа. Срещата е в четвъртък от 20.00 часа на националния стадион, БНТ предава пряко.

Според източници на "Стандарт" "червените" са взели кредит от Търговска банка. Шеф на Надзорния съвет на финансовата институция е Стоян Александров, бивш министър. Преди години той редовно беше забелязван на мачовете на ЦСКА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още