IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 септември

07:57 | 29.09.10 г. 1
Преглед на печата за 29 септември

Предсрочен избор на председател на ВАС
в. Дневник

Ръководният пост в едно от най-важните съдилища - Върховният административен съд (ВАС), ще бъде овакантен предсрочно. Очаква се в близките дни председателят му Константин Пенчев да освободи мястото близо половин година предсрочно, за да се кандидатира за национален омбудсман.

Управляващите от ГЕРБ вече задвижиха процедурата за избора на нов обществен защитник вчера, като обявиха официално, че Пенчев е тяхната номинация за мястото на Гиньо Ганев, чийто мандат като омбудсман изтече през април.

Държавата се отказа да намалява амортизационните отчисления на бизнеса
в. Дневник

Министерството на финансите е оттеглило предложението си за намаляване на амортизационните отчисления за бизнеса. Това стана ясно на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Ставките ще останат на нивото от тази година, каза Аднан Лидиянов от Съюза за стопанска инициатива.

В началото на септември стана ясно, че държавата има намерение да повиши допълнително приходите в бюджета през следващата година чрез някои промени в данъчното законодателство. Сред представените идеи от Министерството на финансите бяха промени, които да доведат до намаляване на някои амортизационни ставки, което да увеличи данъчната печалба на дружествата и оттам дължимия данък.

Правителството бетонира порочните замени на гори
с. Сега

Управляващите се отказаха от идеята си да развалят порочните замени на гори, които се разследват от Брюксел и заради които страната ни рискува глоба до 1.5 млрд. лв. Днес правителството ще обсъжда нов Закон за горите, с който на практика тези сделки се бетонират. Върху заменените терени ще може да се строи, а предприемачите, които се възползваха от замените, ще доплатят неизвестни засега суми. За процедура за разваляне на неизгодните за държавата сделки няма и дума.

Здравната вноска пада с 2%, пенсионната се вдига с 2%
с. Сега

Държавата предпочита да спаси пенсионната система за сметка на здравната. Правителството обсъжда идеята да намали здравната вноска с 2% и да повиши пенсионната с 2%. Така кабинетът ще спази обещанието си пред бизнеса да не увеличава общата осигурителна тежест и ще удовлетвори желанието на синдикатите да започне поетапно повишение на вноските за пенсии, за да се стабилизира бюджетът на НОИ.

Идеята бе оповестена от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". "Само чухме за тази идея, чакаме официално да ни я представят и да я обсъдим", призна президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Скандална поправка в закона прекратила над 45 дела срещу иманяри
в. Новинар

Над 45 дела срещу иманяри са били прекратени заради скандална поправка в Наказателния кодекс (НК). Неочаквано за разследващите в НК се появила думата „свой” и така в текста срещу иманярите се казва „който разруши, унищожи или повреди свой недвижим паметник на културата”, обясни Николай Соларов, който е ръководител на сектор „Престъпления срещу културното наследство и околната среда” във Върховната касационна прокуратура. На практика това означава, че когато някой иманяр разбие тракийска гробница, грабне оттам например 3 вази и избяга, а по-късно бъде заловен с тях, ще отговаря пред съда не за това, че е унищожил уникална културна ценност, а за трите вази, обясни зам.-министърът на Министерството на културата д-р Тодор Чобанов.

Помагат с ДДС на фермери
в. Стандарт

Данъчни облекчения за коневъдите и за фермерите в пограничните райони със Сърбия и Турция, предвиждат промените в Закона за ДДС, които са подготвени от Министерството на финансите и днес ще бъдат гледани от Министерски съвет. Без да се плаща ДДС от 2011 г., в страната ще се внасят чистокръвни коне на възраст до 6 месеца. Условието за това е кобилата да е била оплодена в държава от ЕС, а след това само за раждането да е изнесена извън Общността. Освен това без ДДС ще се внася и сламата за постилане на животните по време на превоза им, както и необходимата за времето на транспорта храна и фуражи. Предлага се облекчения и за фермерите в пограничните райони, които обработват ниви както у нас, така и в съседните Сърбия и Турция. Без ДДС ще се внася селскостопанска продукция, добита от имоти, които са близо до основното място на стопанска дейност на фермера в България. Фермерите пък, чиято основна дейност е в съседните Сърбия или Турция, ще могат без ДДС да внасят семена и торове за нивите си в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Значи узаконяваме беззаконията ... браво ББ! Нищо ново де.И търгуваме здраве срещу по-високата възраст за пенсиониране - нямам думи! Държавата унищожава условията за труд - точно тези които движат икономиката.Късогледо. Но и тревожно - посягането на социалните пари е ясен знак че всички други са откраднати до дъно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още