IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР може да сезира КЗК за цените на ЧЕЗ за включване на тока

ЧЕЗ България отново драстично вдигна цените на повторно включване на абонатите

14:50 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР може да сезира КЗК за цените на ЧЕЗ за включване на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за необосновано високите цени, които компанията ЧЕЗ България е определила за възстановяване на електрозахранването на потребителите, прекъснато за неплатени сметки, заяви днес пред журналисти председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев.

Той посочи, че в София и Северозападна България електроразпределителното предприятие ЧЕЗ е монополист на тази и други подобни услуги за абонатите.

ЧЕЗ спечели дело пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на ДКЕВР от 2008 г. за намаляване на цените на тези услуги, след което дружеството отново ги е вдигнало драстично и сега цената за повторно включване на електрозахранването за стандартна услуга е 40 лв., а за експресна услуга – 80 лв.

Решението на ДКЕВР беше, че въпросните цени трябва да бъдат съответно 19 лв. и 38 лв.

ДКЕВР продължава да смята, че цените на ЧЕЗ за повторно включване на електрозахранването са необосновано високи и не отговарят на направените разходи, подчерта председателят на комисията. Той отбеляза, че за дадения регион потребителите нямат друг избор, така че налаганите от ЧЕЗ цени може да се тълкуват и като злоупотреба с монополно положение.

Ангел Семерджиев коментира, че цялостно решение на въпроса може да се постигне най-вече чрез законодателна промяна, т.е. цените на допълнителните услуги на монополистите, каквито са ЕРП-та, по закон също да се регулират от ДКЕВР на основата на доказани разходи, както се регулира и цената на електроенергията.

На въпрос на Investor.bg Семерджиев отговори, че относно ценообразуването на посочената услуга засега няма проблеми с другите две ЕРП-та, дори при ЕВН България тези цени са над два пъти по-ниски от тези на ЧЕЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още