IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 септември

08:58 | 25.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 септември

Доплащаме в болниците
в. Стандарт

Ако искаме да се лекуваме в болница занапред, ще трябва да си доплащаме и официално. Това се предлага в Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г., която е изготвило ведомството на проф. Анна-Мария Борисова. Тя ще се гледа в понеделник в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Размерът на официалното доплащане ще бъде разликата между цената за лечение, която посочи болницата и цената на клиничната пътека, която дава касата. На практика това означава, че всяка клиника ще има собствен ценоразпис, но не е ясно как точно ще се изготвя той.

В концепцията на здравното министерство не е конкретизирано и дали доплащането ще става на ръка или чрез допълнително доброволно здравно осигуряване. Най-вероятно това ще е по избор на пациентите. И в двата случая обаче много хора ще бъдат лишени от възможността да получат лечение в болница поради финансови проблеми. 

При въвеждането на подобно доплащане държавата е длъжна да се погрижи и да осигури достъп до лечение само на най-бедните хора или така наречените социално слаби. В тази категория у нас попадат около 300 000 хил. души. Те се определят според подоходен критерий от службите за социално подпомагане. 

Китай иска да строи АЕЦ "Белене", но по своя технология
в. Сега

Китай проявява голям интерес към строежа на АЕЦ "Белене", но по своя, а не по руска технология. Това се разбра след срещата на българския премиер Бойко Борисов с китайския му колега Вън Цзябао в централата на ООН в Ню Йорк. "Те веднага говорят за ядрена централа. Знаете, че те работеха по френски лицензи. След това си ги откупиха и в момента строят ядрени централи навсякъде по света и сега поставят техния си проблем - що не построите с наша технология централата", разказа Борисов.

Проблемът е, че договорите за АЕЦ по руска технология вече са сключени от предишното правителство. Затова България ще се опита да пренасочи китайския инвеститорски интерес към изграждането на контейнерни терминали и концесиониране на пристанища и летища за транспорт на китайски стоки към Европа.

Китай засвидетелства интереса си към ядрената ни енергетика още в началото на септември, по време на посещението на икономическия министър Симеон Дянков там. Тогава обаче ставаше дума за строеж на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй". Сега фокусът е изместен към "Белене", чието изграждане е замразено заради липсата на средства. В момента се търси стратегически инвеститор.

Кризата размести играчите в бизнеса
в. Стандарт

Кризата тотално размести играчите в бизнеса. Заради икономическите условия през последната година 90% от водещите фирми бяха изместени от класацията "Топ 100" на Българската търговско-промишлена палата за 2009 г. Изпадането на повечето от досегашните участници в класацията се дължи и на това, че държавата още не се е разплатила с бизнеса, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

През 2008 г. в класацията попадаха най-много фирми от строителния бранш и земеделието. Сега те са изместени от фирми, предлагащи различни услуги. 58% от фирмите в класацията работят в сферата на търговията, транспорта и съобщенията. Останалите са в производството - машиностроене, строителство и селско стопанство.

В класацията са участвали над 4000 фирми, една трета от които имат печалба за 2009 г. В класацията фирмите са подредени по три критерия - промяна на приходите от продажби, реализирана печалба на 100 лв. собствен капитал и печалба на 100 лв. приходи от продажби. Според Цветан Симеонов ледовете над българската икономика ще се разтопят окончателно през април 2011 г.

Съдът окончателно потвърди строителя на завода за боклук на София
в. Дневник

Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно заповедта на кмета на София за избор на изпълнител, който да проектира и строи завода за отпадъци.

Решението на съда позволява на общината да подпише договор с избрания през юни строител на завода. Тогава на първо място в конкурса беше класирано обединението между българската строителна фирма "Станилов" и германската "Хайлит". Двете дружества ще изградят съоръжението за над 208.8 млн. лв., а след това годишните му оперативни разходи ще са 9.43 млн. лв.

Съдът отхвърли жалбите на консорциума "Садината - МБТ", с участници в консорциума "Хохтийф канстръкшън" АГ и "Хелектор - акционерно дружество за енергийни и екологични проучвания", "Алпине Бау" и консорциум "Данеко/Валмекс - Садината - МБТ", с участници "Данеко Импианти" С.Р.Л. и "Валмек" ЕООД срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, което също потвърди избора на Столичната община.

Фермери ще се обучават с евросредства
в. Новинар

Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) започва да приема проекти за финансиране с евросредства за обучение и квалификация на фермери, съобщиха от ведомството. Кандидатите ще могат да подават заявления от 18 октомври до 30 ноември 2010 г.

Пари ще се дават за продължителни и по-кратки курсове и семинари за обучение по растениевъдство, животновъдство, лесовъдство и агроекология. Те обаче не трябва да са част от редовно обучение в средни или висши училища, а специално разработени.

Продължителността на един проект не може да надхвърля 18 месеца. ДФЗ ще покрива напълно всички разходи по обучението, закупуване на учебните материали, лекторските хонорари, както и наемите на помещенията и пътните и административни разходи при организацията на курсовете.

Максимално допустимата помощ за обучение на едно лице е левовата равностойност на 1750 евро за курсове от 150 учебни часа, 350 евро за курсове от 30 учебни часа и 210 евро за информационни дейности.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Щом ще се плаща в болниците - къде са ни парите от здравните вноски до момента?Да отпадне задължителното здравно осигуряване щом ще се доплаща - и да стане на индивидуални партиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още