IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се изплаши от планове на България да даде паспорти на граждани извън ЕС

Опасенията са, че след 2013 българите, както и тези, които наскоро са получили български паспорти, свободно ще могат да пътуват и работят в чужбина

10:42 | 24.09.10 г. 5
Великобритания се изплаши от планове на България да даде паспорти на граждани извън ЕС

България има планове да даде паспорти на над 500 хиляди граждани, които не са част от ЕС, давайки им по този начин индиректни дългосрочни права да живеят и работят във Великобритания, пише днес британското издание Daily Mail.

Министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, наскоро заяви, че новите европейски граждани, понастоящем живеещи в Украйна и Молдова, ще са свободни да се преселят в България. Но това автоматично ще им позволи да се установят и в други държави, членки на ЕС, включително и във Великобритания, заключава британската медия.

Само за миналата година България е издала близо 80 хиляди нови паспорта на хора, които могат да предявят претенции за български произход, но живеещи в други страни.

Сега Великобритания стриктно контролира броя на гражданите от България и Румъния, които имат право да работят на Острова. Към днешна дата не повече от 25 хил. нискоквалифицирани работници могат да работят в земеделието и хранителната индустрия във Великобритания.

След 2013 г. българите ще имат същите права на свободно движение, подобно на останалите членове на ЕС. Това означава 500 хиляди имигранти, които ще имат легални паспорти, за да пътуват и работят във Великобритания. Същите документи ще бъдат предоставени и на гражданите на Унгария и Румъния, е другото опасение на британските власти, допълва изданието.

Ако значителен брой нови граждани, членове на ЕС, придобият правото да пътуват до Великобритания, управляващите там няма да успеят да спазят обещанието си за намаляване на миграцията към Острова. Опасенията на британските власти са, че пристигащите всяка година ще нараснат до десетки хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
jmi4ko
преди 13 години
Инглизите що не погледнат що индийци и араби има у тях , ами тръгнали да се плащат от българите м...а им .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
graki
преди 13 години
Това на кой даваме паспорти си е само наша работа и четвъртитите урунгели на острова са последните, на които ще даваме обяснение. Пълно безумие е че ние ги пускаме без визи, а те правят всичко възможно да ни ограничават и унижават с визовия си режим - тия маймуни никога не са били европейци и няма да бъдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Щом е така - нека изгонят индийците първо хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
saiko
преди 13 години
Както англичаните така и българите имат правото да гледат националния си интерес. Бесарабските българи се самоопределят като българи и затова имат право да получат български паспорти. Какво ще правят след това си е тяхна работа. Свободното предвижване на хора в ЕС и основно право на всички граждани на страните членки. Разбира се надявам се новодошлите да останат тук и да подкрепят българката икономика и демографския статус на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Британските власти е добре да спрат с лицемерието и манипулацията на общественото мнение на Острова.Лицемерие е да ги плашат с нови емигранти при положение, че в ниско платените отрасли на икономиката им няма кьорав англичанин, ей тъй поне снимка да си направиш ... сите са емигранти.Манипулация е, че 500 000 щели да вземат паспорти и едва ли не сите ще емигрират, при това сите у ингилизко па и натова отгоре ги отъждествяват само и единствено с престъпници и ***.Свободното движение на хора е основен закон на ЕС а свободата на словото и печата не е само манипулация и лъжи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още