IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 септември

07:53 | 24.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 септември

Кабинетът може да привлече 2.5 млрд. лв. нов дълг през 2011 г.
в. Дневник

Правителството ще съумее да избегне привличането на голям международен заем през тази година, но през следващата това ще е невъзможно. Това коментираха източници на "Дневник" от Министерството на финансите и ГЕРБ, а съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров потвърди тези нагласи и заяви, че очаква това да стане още през първото тримесечие на 2011 г.

Според оценките на финансовото министерство догодина държавата ще потърси 1 млрд. евро от международните пазари под формата на облигационен заем, което прави 1.96 млрд. лв. Допълнително от емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар през идната година правителството очаква да привлече нетно финансиране (новопривлечените средства минус плащанията по емисии с настъпил падеж) в размер на 420 млн. лв. Държавният дълг догодина може да нарасне още и заради държавните инвестиционни заеми. При тях се очаква привлечените средства да бъдат 150 млн. лв.

Вече сигурно България ще изгуби около 70 млн. евро по ИСПА
в. Дневник

Първата сума, за която е сигурно, че България ще загуби по предприсъединителната програма ИСПА е 70 млн. евро. Това съобщи зам. министърът на транспорта Ивайло Москвоски пред транспортната комисия към парламента. В същото време строителството на втория мост на река Дунав "Притиснати сме до стената и ни извиват ръцете", така определи отношението на чуждите инвеститори към българското министерство.

Според него основната причина за това, е че с испанската FCC, строител на "Дунав мост ІІ" и италианската "Асталди", изпълнител на модернизацията на жп-линията Първомай - Свиленград са сключени с министерството договори на дъмпингови цени. FCC е трябвало да получи около 100 млн. евро за изграждането на моста, като следващите в класирането двама участници са предложили съответно 160 млн. евро и 180 млн. евро. Офертата на "Асталди" от своя страна е била за 162 млн. евро, при предложения на следващите участници от 300 млн. евро, 377 млн. евро и 400 млн. евро.

Първанов минира позицията на Борисов за Шенген и ромите
в. Сега

Президентът Георги Първанов отново се конфронтира ярко с премиера Бойко Борисов на външнополитическа тема. Вчера той успокои румънския си колега Траян Бъсеску, че България няма да прави опит да влезе самостоятелно в Шенгенската зона. Според него взаимодействието по пътя към Шенген е регламентирано в двустранни документи и двете държави могат да постигнат повече, ако са заедно.

Миналата седмица Борисов обяви точно обратното. "Ние не сме една държава, за да ни третират като общо цяло. Имаме прекрасни отношения с румънското правителство и с румънския народ, но просто бързаме и имаме своя писта, защото имаме да наваксваме много години", обяви в Брюксел на 16 септември Борисов.

Докторите ни бягат в Судан
в. Стандарт

Докторите ни взеха пример от щъркелите и отлетяха на юг. По 10 лекари на ден хващат самолета за чужбина. Такъв наплив за работа навън не помня от 2003 г., заяви пред "Стандарт" Маргарита Кирилова, управител на фирма М98. Тя набира от 10 години медици за Судан и Кувейт. Най-много се търсят гинеколози, рентгенолози, физиотерапевти, ортопеди. Засиленият интерес на родните доктори за гурбет e отпреди месец и половина. Тогава в повечето болници започнаха да бавят заплатите. Доскоро лекарите у нас се разписваха средно за 1200-2000 лв. През последните месеци обаче на места парите паднаха до 600-700 лв. За сравнение в Кувейт и Судан нашите ще получават около $5000. Възнагражденията за медсестрите са $1800. Освен това ще живеят в луксозни жилища в най-богатите квартали.

Евтините полети от София до Варна спират от октомври
в. Сега

Евтините полети от София до морето, които конкурираха автобусните превози, вече няма да бъдат достъпни за българина. Унгарската нискотарифна авиокомпания "Уиз Ер" спира редовните превози по линията София-Варна със зимното разписание, което влиза в сила на 28 октомври.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Нов дълг? След изгребването на Здравната каса? Великолепно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още