IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по вписванията с куп нарушения при обществените поръчки

Според доклад на Сметната палата агенцията е сключвала договори на завишени цени и е отстранявала кандидати, за да подписва договори с определени фирми

12:38 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Агенцията по вписванията с куп нарушения при обществените поръчки

През периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. по сключени договори с изпълнители на обществени поръчки Агенцията по вписванията е изплатила общо 12,2 млн. лв. без ДДС, като обаче са констатирани много нарушения при възлагането на обществените поръчки. В резултат публичните средства са изразходвани неикономично.

Това е основното заключение от извършен одит от Сметната палата за посочения период на процеса по възлагане на обществените поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщиха от Сметната палата.

Според заключенията от одита Агенцията по вписванията е определяла неясни и необосновано завишени изисквания към участниците, с което е нарушаван принципът на равнопоставеност между участниците в конкурсите.

На формално основание са отстранявани кандидати, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител от Агенцията по вписванията. Крайният резултат е сключване на договор по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи завишена спрямо прогнозната стойност на поръчката, се казва още в одитния доклад на Сметната палата.

Освен това агенцията е сключвала договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време, с което е допуснато дублиране на разходване на публични средства.

В Агенцията по вписванията не са идентифицирани рисковете при отделните етапи на процедурите за провеждане на обществени поръчки и контролните дейности не са действали постоянно и ефективно през целия одитиран период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

При част от констатациите има данни за престъпление и затова с решение на Сметната палата тези части от одитния доклад са изпратени на прокуратурата.

Докладът в частта му за нарушенията на нормативните актове в областта на обществените поръчки е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още