IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 септември

08:15 | 21.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 септември

Пенсионната реформа - крачка назад

в. Дневник

Осигурителната реформа отново пое в неизвестна посока, след като управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева предложи да се промени точковата система, по която сега се изчислява кога човек може да се пенсионира. Идеята й е противоположна на обсъждания досега модел и драстично олекотява ефекта от промените.

Това стана цяла година след началото на дебатите и седмица след като социалната комисия в парламента прие на първо четене необходимите законодателни поправки. Освен това ГЕРБ ще удължи максимално срока между първо и второ четене на законопроекта, а междувременно беше създадена и поредната работна група, която да бистри текстовете.

Прекрояват “Тракия”

в. Стандарт

Проектите, по които се изгражда магистрала "Тракия", може да бъдат променени. Това съобщи председателят на управителния съвет на пътната агенция Божидар Йотов. Сдружението, което строи трасето между Нова и Стара Загора - "Магистрала Трейс", е поискало препроектиране, обясни той. Причина за исканите промени е да бъде построен по-бързо аутобанът, каза за "Стандарт" Цветан Цонев, изпълнителен директор на водещия партньор в обединението "Трейс Груп Холд". Целта е да се използват готови кофражи, каквито има в наличност, вместо да се преправят. Не става обаче въпрос за промяна на трасето, което би довело до усложнения, обясни той. Преди да бъде взето окончателно решение дали да има корекции по проекта, ще бъде направена юридическа експертиза, за да не се загубят парите от Брюксел, обясни Йотов.

Телекомите обещаха да изгладят проблемите с преносимостта до 1 октомври

в. Дневник

От 1 октомври проблемите с преносимостта на телефонните номера ще бъдат отстранени. Това са заявили мобилните оператори на среща с председателя на Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) Веселин Божков, съобщиха от регулатора.

Срещата е проведена само ден, след като "Мобилтел" обвини "Глобул" в двойни стандарти при прехвърлянето на номера и възпрепятстване на услугата.

От КРС обясниха, че само месец и половина след въвеждането на преносимостта на номерата на "едно гише", срещу операторите са получени 73 жалби, свързани с процедурата.

Ръст на търговията с коли втора ръка

в. Новинар

Продажбата на автомобили втора ръка се е увеличила с около 20 процента през август, съобщиха от Асоциацията на вносителите на автомобили. Търговията на употребявани коли се е засилила, почти всички автокъщи за втора употреба са празни, коментираха от бранша. По-трудно обаче вървели продажбите на нови возила, твърдят от представителствата, вносители на нови автомобили. Според търговците в момента се наблюдава леко завишение на цените на автомобилите, тъй като по-трудно се намират втора ръка на външния пазар.

Магистрала „Люлин” пак забавена

в. Новинар

Забавяне на строежа на магистрала "Люлин". Това за пореден път установиха от Агенция "Пътна инфраструктура" след проверка. С 20 дни се е забавило строителството на аутобана. Това обясни шефът на пътната агенция Божидар Йотов. Причината се крие в забавянето на строежа на тунел 3 от трасето. Това закъснение обаче щяло да бъде наваксано, обещали от фирмата строител „Мапа Дженгиз”.

Още 3000 работещи ще учат безплатно език

в. Сега

Близо 3000 наети на трудови договори в частни фирми и самонаети лица ще могат да получат ваучери за безплатно обучение по език или компютърни технологии от финансираната от еврофондовете програма "Аз мога". Желаещите да бъдат обучавани в програма по свой избор ще могат да подадат документи в бюрата по труда до 30 септември, уточниха от Агенцията по заетостта. Това е втората процедура за приемане на документи по програмата, след като на първия тур интересът се оказа рекорден.

54 000 души бяха одобрени за разчетените около 27 000 ваучера от началото на годината до септември. Заради огромния интерес финансирането по програмата бе увеличено от 27 млн. на 52 млн. лв. "След удовлетворяването на вече одобрените молби по осреднени разчети ще разполагаме с ресурс за още 3000 души", обясниха от Агенцията по заетостта. Възможно е в програмата да бъдат включени и повече хора, ако някой от одобрените на по-ранен етап се откаже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
sharan
преди 13 години
Относно "аз мога", как ли с 27млн са обучени 54000 човека, а допълнителни 25 млн само още 3000+3000...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още