IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма за реформи за изпълнение на стратегия "Европа 2020" готова през ноември

Приоритети в българската Програма за реформи се очертава да бъдат състоянието на публичните финанси, по-доброто оползотворяване на трудовия потенциал, подобряването на бизнес средата

15:34 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Програма за реформи за изпълнение на стратегия "Европа 2020" готова през ноември

До средата на ноември тази година трябва да бъде готов проектът на Националната програма за реформи на България в изпълнение на стратегията „Европа 2020 г.”. Това стана ясно по време на обществена дискусия, организирана от Министерството на финансите и с участието на представители на министерствата, социалните партньори и неправителствени организации, съобщиха от финансовото министерство.

В документа ще бъде направен анализ на социално-икономическото развитие и перспективите за развитие на икономиката на страната ни в средносрочен план, съобразно стратегия „Европа 2020”. Предварителните дискусии по документа открояват като основни предизвикателства и приоритети в българската Програма за реформи състоянието на публичните финанси, по-доброто оползотворяване на трудовия потенциал, подобряването на бизнес средата, както и повишаването на качеството на образователните услуги и квалификацията.

В бъдещата програма трябва да бъдат формулирани и националните цели по стратегията „Европа 2020 г.”. Част от предложенията са свързани с намаляването на бедността и повишаването на инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност до 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 година.

В началото на октомври предстои у нас мисия на Европейската комисия (ЕК) да разясни какво се очаква от България да предприеме в отговор на идентифицираните предизвикателства пред растежа и за постигане на целите, залегнали в стратегията „Европа 2020 г.”, съобщиха още от финансовото ведомство.

Според ЕК, това са мерки по няколко направления: подкрепа на реформата на финансовия сектор; основни структурни реформи със средносрочен икономически ефекти, в т.ч. пенсионна реформа, промени в трудовото законодателство и мерки за стабилизиране на пазара на труда. Амбицията на реформите според ЕК е, годишният ръст на БВП за периода 2011-2020 г. да надвиши с една трета този съгласно „базисния” сценарий на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още