IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 септември

08:36 | 18.09.10 г.
Преглед на печата за 18 септември

Туристическият сайт на България ще струва поне 999 хиляди лева
в. Сега

Официалният туристически сайт на България http://www.bulgariatravel.org може да бъде превърнат в електронен портал минимум срещу 999 хил. лв. без ДДС. Това е най-ниската оферта, подадена от сдружение "ИТА Груп ла фит", стана ясно вчера при отваряне на ценовите предложения на кандидатите.

Високата цена, предвидена за доразвиване на официалната ни туристическа страница - 1.9 млн. лв., масово възмути представителите на ИТ бизнеса. Според експерти изработката на сложен сайт струва не повече от 30 хил. - 50 хил. евро. Официалното обяснение защо туристическият сайт трябва да е толкова скъп е, че в него ще има много снимки, филми, клипове и текстове за обектите и маршрутите у нас. Освен това информацията щяла да бъде на 9 езика.

Енергийният министър договаря заеми за фермери
в. Сега

Българските фермери да получават нисколихвени кредити при закупуване на трактори и комбайни от САЩ. Това е обсъдил вчера икономическият министър Трайчо Трайков с Чарлз Стамп, вицепрезидент на компанията John Deerе в гр. Молин, Илинойс, съобщиха от икономическото министерство. Трайков е в Чикаго след присъствието си на Световния енергиен форум в Монреал предните дни.

С производителя на оборудване за строителство и минната индустрия Caterpillar Трайков е обсъдил организирането на търговска мисия в България, за да проучи на място възможностите за инвестиции в нашата страна.

Погнаха Невестино за евродалавери
в. Новинар

Община Невестино се оказа в епицентъра на последната спецакция на ченгетата. Рано сутринта в петък антимафиотите нахлуха в общината и часове наред изнасяха документи. Става въпрос за проверяван сигнал, свързан с данни за злоупотреби с фондове на общината, употребени за обществени поръчки, отпуснати по европрограми.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че злоупотребите само по един от проверяваните проекти са над 100 000 лв., като извършените услуги са направени само фиктивно. По думите му проектите, за които са събрани достатъчно доказателства, са много, но е необходима още работа, за да се установи размерът на настъпилите щети.

Емигранти изпратили 7 милиарда у нас
в. Стандарт

6,8 млрд. лв. са изпратили българските емигранти у нас за последните 6 години. Най-много са изпратените средства през 2009 г. - 1,35 млрд. лв. Над милиард са били и парите през 2007 и 2008 г. - съответно 1,24 млрд. лв. и 1,29 млрд. лв. Преводите за периода януари-юли 2010 г. възлизат на над 849 млн. лв. Като процент от брутния продукт средствата, изпратени от българите, живеещи в чужбина, са били най-много през 2007 г. - 2,06%. Извършените преводи в посока България са съставлявали близо 2% от БВП и през 2009 г., като делът им е бил 1,96%. Средната стойност на средствата, изпращани месечно към България възлиза на 123,76 млн. лв.

Родните колбаси пак на руския пазар
в. Стандарт

Български колбаси и меса ще се продават отново в магазините в Русия. След 13 години прекъсване на износа силистренската месопреработвателна фирма "Меком" е получила лиценз за износ за Русия. Това съобщи нейният собственик Стефан Райчев.

"Меком"-Силистра ще снабдява с месо и месни продукти търговската мрежа в Москва, Санкт Петербург и Калининград. Договорът предвижда всеки месец хиляда тона български мръвки да заминават за Русия. Ако силистренският месокомбинат не може да изпълни договорената квота, фирмата ще предложи на браншовата асоциация и други компании да участват в доставките.

Съд глоби брата на Батко с 2500 лв. заради конфликта на интереси
в. Дневник

Районният съд в Сливен призна за виновен брата на бившия шеф на на пътния фонд Веселин Георгиев - Батко, че е укрил конфликта на интереси между тях, и го глоби с 2500 лв. Това съобщи агенция "Фокус".

Емил Георгиев като член на съвета на директорите на пътно-строителната фирма "Биндер" е подал невярна декларация по закона за обществени поръчки, като не е обявил, че брат му е ръководител на пътния фонд - възложител на договора, установи съдът. Със същата по размер сума са глобени изпълнителният директор на "Биндер" Динко Пенев и членът на съвета на директорите Жеко Желязков.

София получава от ЕК 8.5 млн. евро за храна на бедни българи
в. Дневник

България ще получи от Европейския съюз 8.5 милиона евро за подобрено изхранване на по-бедни българи, съобщи БТА, като се позова на Еврокомисията.

Отпуснатите средства са част от 478 милиона евро, които Брюксел отделя за подобряване на изхранването на живеещи в недоимък европейци. Всяка година около 13 милиона европейски граждани се възползват от тези пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още