IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за труд на фирмите нарастват с 8,2% през второто тримесечие

Най-голямо е увеличението в сферата на услугите – 10,3% на годишна база

11:43 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за труд на фирмите нарастват с 8,2% през второто тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен час на наетите през второто тримесечие на 2010 нарастват с 8,2% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението в индустрията е 5,6%, в услугите – 10,3%, а в строителството – 7,9%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2010 най-висок ръст спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”- 30,7%, „Други дейности” - 18,6%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - 18,3%, а най-нисък - в „Култура, спорт и развлечения” и „Административни и спомагателни дейности”, съответно с 1,4 и 4,3%.

Намаление с 2,3% на общите разходи за труд е регистрирано в икономическа дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 9,2% спрямо второто тримесечие на 2009, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 3,4%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -3,4% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” до 37,1% за „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”.

През миналата седмица НСИ обяви, че производителността на труда за тримесечието се е увеличила със 7% на годишна база, като всеки зает е създал средно 11,2 лева БВП за един отработен час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още