IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Русия ще разработват съвместно хладилни кораби

Възможно е български фирми да получат поръчки да строят кораби за Русия, смята вицепрезидент на Асоциацията на корабостроителите на Санкт Петербург

17:07 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
България и Русия ще разработват съвместно хладилни кораби

България и Русия ще разработват съвместно хладилни кораби от типа река-море, които да превозват стоки между двете страни. Това съобщи днес Светлин Стоянов, председател на на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт след заседанието на Постоянната руско-българска работна група в областта на корабостроенето и кораборемонта, което се състоя край Варна.

Видът и обемът на плавателните съдове ще бъдат уточнени на предстояща среща в Москва, посочи Стоянов, цитиран от БТА. По думите му след това ще бъдат определени финансовите параметри на проекта. Стоянов отбеляза, че най-вероятно желаещи да инвестират в построяването на корабите ще има и от двете страни.

На заседанието край Варна беше обсъдена и възможността руски и български специалисти съвместно да проектират плавателни съдове за търговския флот на Русия, коментира Владимир Горбач, съпредседател на работната група и вицепрезидент на Асоциацията на корабостроителите на Санкт Петербург. Според него е възможно български специалисти да участват и при проектирането на нефтени платформи.

Стратегията на Русия в сферата на корабостроенето предвижда до 2020 г. да бъдат построени 1400 плавателни съда, като 40% от тях ще бъдат направени от външни изпълнители, каза Горбач. Тази програма е на обща стойност над 100 млрд. рубли (над 3,3 млрд. долара). Горбач посочи, че е напълно възможно български фирми да получат поръчки да строят кораби за Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още