IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 септември

07:58 | 16.09.10 г.
Преглед на печата за 16 септември

Съборетини стават спортни площадки
в. Стандарт

Игрища върху коптори. Това планува да построи Столична община на мястото на 15 рушащи се сгради в центъра на града.

Първо багерите ще влязат в двора на Немската езикова гимназия в София, уточни зам.-кметицата по строителство и инвестиции Ирина Савина. Още три развалини ще бъдат съборени на ул. "Брегалница", бул. "Рожен", която е в непосредствена близост с детска ясла, и на бул. "Будапеща". На тяхно място ще изникнат спортни площадки, футболни игрища и нови ясли и детски градини.

Пестим 15 лв. от ресторанти
в. Стандарт

Българите са започнали да пестят от поръчките си в ресторантите. Доскоро нашенците са харчели между 20 и 30 лв. при всяко посещение. В момента средната сметка на клиентите е около 12 - 15 лв. Това съобщи вицепрезидентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Иван Манчев, цитиран от "Фокус". Оборотите на заведенията за обществено хранене са намалели между 15 и 20 на сто, а липсата на клиенти е довела до затваряне на много от добрите ресторанти, казва Манчев.

И догодина държавата ще пести от здравните вноски на бедните
в. Сега

И през 2011 г. управляващите не смятат да плащат здравните вноски на над 4 милиона души - пенсионери, деца, социално слаби, чиновници, които се осигуряват от държавата. В проектобюджета е записано, че 760 млн. лв. от тези пари ще отидат директно във фискалния резерв вместо за лечение. Общо разходите на здравната каса за лечение ще скочат с едва 90 млн. лв., което означава, че в системата отново ще има сериозен недостиг на пари.

Китай оглежда инфраструктурни и енергийни проекти в България
в. Дневник

Китайската банка за развитие проявява интерес към енергийни и инфраструктурни проекти в България. Това каза зам.-министърът на енергетиката и икономиката Евгени Ангелов по време на българско-китайски бизнес форум, в който участваха представители на провинцията Гуандун.

Банката е една от двете, чрез които Китай осъществява държавната си инвестиционна политика. Интересни за институцията били изграждането на АЕЦ "Белене", както и на магистрали, обясни Ангелов. Той добави, че засега представителите на банката само се запознавали с възможностите за инвестиции.

БДЖ обяви поръчки за 75 млн. лв, но чака финансиране
в. Дневник

Държавната компания БДЖ обяви два конкурса за избор на компании, които да ремонтират 186 пътнически вагона на дружеството срещу 10.6 млн. лв. и да доставят нови спални за 64.5 млн. лв., показва справка в официалния вестник на Европейския съюз.

От дружеството обясниха пред "Дневник", че договори за изпълнението им ще бъдат подписани едва след като бъде осигурено финансиране, макар крайния срок за подаване на документи да е краят на ноември. БДЖ планира да вземе пари чрез своя план за преструктуриране и финансово стабилизиране, който обхваща периода от 2010 до 2014 г. Преди две седмици стана ясно, че Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Дойче банк и "Уникредит" ще осигурят заем от 460 млн. лв. за БДЖ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още