IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 септември

07:58 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 септември

По-високи осигуровки за нископлатените браншове
в. Дневник

По-високи минимални осигурителни доходи за догодина се очертават най-вече за нископлатените браншове като търговия, производство на хартия, леене на метали. В основни икономически отрасли като строителство и металургия осигурителните прагове, които на практика играят ролята на минимална заплата, най-вероятно ще "замръзнат" на тазгодишните си нива.

Това показват досегашните резултати от преговорите между бизнеса и синдикатите по браншове, които започнаха в началото на август и трябва да приключат до 23 септември. Работодателите от химическата промишленост, транспорта и далекосъобщенията са отказали да преговарят. В тези отрасли нивата ще се определят административно от министъра на труда и социалната политика.

"Българска холдингова компания" съди фирма на Николай Банев заради "Полимери"
в. Дневник

Бившият приватизационен фонд "Българска холдингова компания" АД (БХК) съди "АКБ Форес" на бизнесмена Николай Банев и свързани с него лица. Причината са действия на ръководството на подразделение на компанията на Банев - химическото предприятие "Полимери", отпреди две години и половина и причинени от тях щети за близо 2 млн. лв. в резултат на срив на цената на акциите му. Това става ясно от информация в Софийския градски съд, който е един от малкото случаи на заведено дело във връзка с движение на цената на акциите на публична компания.

Делото се води както срещу "АКБ Форес", така и срещу "АКБ Актив", "Трейд техника", "Полихим България", изпълнителния директор на "Полимери" Анна Главинова и съпругата на Банев Евгения Банева.

Кабинетът слага таван за дълговете на ведомствата
в. Сега

За пръв път правителството ще сложи ограничения върху сключването на договори, с които се поемат финансови ангажименти за години напред. Към декември 2011 г. задълженията на бюджетните организации трябва да са в размер на 547 млн. лв. Това става ясно от проектобюджета на държавата за догодина, с който "Сега" разполага. Досега практиката в държавната администрация бе да се сключват множество скъпи договори, за които няма осигурено финансиране. Така се действаше в бившия пътен фонд, болниците и др. Проблемът стана особено остър през пролетта на т. г., когато се оказа, че бюджетният дефицит трябва да се увеличи от 1.9% на 3.9% заради натрупаните дългове.

Уорлик даде рамо на сините за фискален борд у нас
в. Новинар

Американският посланик Джеймс Уорлик подкрепи идеите на СДС за въвеждането на фискален борд у нас. Това стана ясно вчера след срещата му със сините в централата на партията. Според СДС въвеждането на такъв борд ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, както и до увеличаване на доверието на инвеститорите. По думите на синия лидер Мартин Димитров единствено с фискалния борд ще се гарантира, че България няма да последва Румъния и Гърция. От своя страна Уорлик заяви, че именно фискалната стабилност е едно от нещата, които отличават България от други държави в региона.

100 лeва глоба за скатаване от КАТ
в. Стандарт

Нова глоба иска КАТ за шофьорите, които се крият от тях. Причината е, че едва 30 на сто от засечените от камерите водачи се явяват в Пътна полиция, за да си получат наказателното постановление. Според сега действащите правила при нарушение, засечено от камерите на КАТ, собственикът на снимания автомобил получава призовка за явяване в КАТ. Ако той не се отзове на "поканата" в записания ден и час, КАТ го наказва със 100 лева. Джигитите обаче са намерили вратичка в закона, за да се спасят и от акта, и от глобата за неявяване. Те отиват в Пътна полиция в посочения ден, потвърждават нарушението и си тръгват. В едномесечен срок след това експертите на КАТ решават каква глоба трябва да им бъде наложена и ги викат отново, за да си получат наказателното постановление. В закона обаче няма текст, който да ги принуди да се явят, и затова те не го правят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още