IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалите около здравното министерство се увеличават

Искат оставката на здравния министър заради предполагаема корупционна практика при скъпа поръчка, обвиняват Борисова в конфликт на интереси

17:00 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скандалите около здравното министерство се увеличават

БСП иска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, на нейните заместници и на цялото политическо ръководство заради злоупотреба с европейски средства, съобщиха днес от ръководството на партията.

Прокуратурата и парламентарната комисията за конфликт на интереси също ще бъдат сезирани за случаите на корупция и конфликт на интереси в здравното министерство, заяви пред журналисти лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Той припомни репортаж в телевизия от миналата събота за подготвяни търгове за финансирани по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ проекти, касаещи закупуване на скъпа медицинска апаратура, като общата стойност на мярката е за около 147 млн. лв.

Станишев подчерта, че според изнесената информация техническите спецификации, условията за провеждане на тези конкурси и т.н. се определят не от Министерството на здравеопазването и от държавата, а от частна чуждестранна фирма. Това, според лидера на БСП, означава „корупция на много високо политическо ниво и големи мащаби“.

Според комисията, изготвила проектните предложения за техническите параметри на допустимата медицинска апаратура, обаче става въпрос за техническа грешка.

По повод публикуването на проектното предложение на сайта на здравното министерството на файл на „Дженеръл електрик“ с автор Михаела Михайлова (представител на компанията производител), от комисията заявиха, че „нямат вина и това е технически пропуск, който не променя съдържанието“.

Депутатът от левицата Мая Манолова коментира по същия въпрос, че „черешката на тортата“ е самата Анна-Мария Борисова, която публикува на сайта на ведомството промени в позитивния лекарствен списък, задължаващи фирмите-доставчици на лекарства първо да извършат клинични изпитания, независимо че медикаментите може да са на пазара от 10 години.

В същото време съпругът на Борисова е е съсобственик във фирма за такива изследвания със съпруга на председателя на комисията по позитивния лекарствен списък Русанка Ковачева.

По думите на Манолова „тези две госпожи, които са на високи позиции в здравното министерство, така променят правилата, че да ползват фирмата на техните съпрузи“.

Според Манолова има и още факти, които от БСП определят като конфликт на интереси и корупция, като например закупуването на компютърен томограф за болницата в Русе миналата година, когато председател на тръжната комисия е сегашната шефка на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още