IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 септември

08:18 | 14.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 септември

Последно: Конфискация - само след обвинение

в. Дневник

Повдигането на обвинение за престъпление ще е условие, за да започне процедура за конфискация на незаконно придобито имущество. Това е последният вариант на проекта за нов закон за отнемане на необяснимото богатство, стана ясно в понеделник, след среща на министъра на правосъдието Маргарита Попова с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия.

Сега, за да започне дело за конфискация, трябва да има влязла в сила осъдителна присъда. С мотива, че се губи излишно време и процедурата не е ефективна, миналата есен новият екип на правосъдното министерство предложи държавата да може да отнеме имуществото на всеки, ако докаже, че се разминава с 60 хил. лв. със законните му доходи. В първоначалния вариант нямаше изискване конфискацията да е свързана с повдигането на обвинение.

Схемата за разплащане с бизнеса ще оцелее и след 30 септември

в. Сега

Схемата за разплащане на държавата с бизнеса през Българската банка за развитие (ББР) е на път да оцелее и след 30 септември. Министерството на финансите обмисля да удължи срока за подаване на заявления, съобщи пред "Сега" добре информиран източник от ведомството.

Според последната справка, която е към 9 септември, държавната банка е разплатила на фирмите едва 166 млн. лв. В актуализирания бюджет ведомството на Симеон Дянков отдели за целта 660 млн. лв., което означава, че още много компании, които имат да си взимат пари от държавата, могат да се възползват от схемата. Проблемът обаче е, че крайният й срок е 30 септември.

50 фирми с разрешително за „Стара планина”

в. Новинар

Разрешително да произвеждат месни продукти по стандарта за качество „Стара планина” вече имат 50 фирми. Има и други кандидати, които чакат да бъдат регистрирани, за да могат да произвеждат продукти с тази марка. Това заяви в понеделник директорът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) Любомир Кулински.


По данни на Асоциацията на месопреработвателите в България до момента общо 88 фирми работят или имат готовност да работят по този стандарт, защото толкова са закупили логото „Стара планина”.

България пак открива туристически представителства в чужбина

в. Сега

От началото на 2011 г. България ще отвори туристически представителства в Москва и Франкфурт, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Те, както и всичките 20 останали български туристически представителства в чужбина, са били закрити още в края на 90-те години поради липса на средства.

Не е ясно кой ще поеме издръжката на новите бюра в чужбина. Според Маринов в Москва ще се използва помещението на туристическото представителство на Столична община и там ще работи служителят, който отговаря за подобни дейности в българския център на промишлеността в Москва.

Връщат стария вариант за студентските такси

в. Новинар

Драстичното увеличение на семестриалните такси в някои държавни университети вероятно ще отпадне. Министърът на образованието Сергей Игнатов е поел ангажимент към Националното представителството на студентските съвети да бъде върнат старият вариант на постановление на Министерския съвет, което касае именно таксите на студентите. Кандидат-висшистите са категорични, че скокът на таксите не трябва да обхваща студентите от по-горен курс. Очакванията са постановлението да бъде променено на правителственото заседание още тази седмица.

Проблеми с новата билинг система на "Мобилтел"

в. Дневник

Опашки за плащане на сметки, "изчерпани" кредитни лимити дни след като са били занулени и несигурност у служителите на "Мобилтел". Така читател на "Дневник" описва проблемите с билинг системата на телекома през последните седмици. От оператора коментират за "Дневник", че причината е продължаващото обновяване на софтуера за обслужване на клиентите, което е започнало от 6 септември.

Временните затруднения, които абонатите могат да срещнат в този период, засягат неудобства в обичайното информиране, администриране и евентуално изместени срокове за фактуриране и плащане, добавят от "Мобилтел".

Отчитане на шест месеца

в. Стандарт

Само половин година след като беше отменено тримесечното отчитане, Енергото се пробва пак да лансира тази практика, скъсала нервите на българите. Отчитане на електромерите на 3 месеца, а защо не и на 6 месеца, поиска регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера. "По-добре е да преминем на режим на тримесечно или шестмесечно отчитане, но този път да го правим без грешки", заяви той. Вавера посочи като пример, че в много европейски страни показанията на измервателните уреди се засичат на по-голям период от време, като в Чехия той дори е 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Отчитане на електромерите на 3 месеца, а защо не и на 6 месеца, поиска регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера. "По-добре е да преминем на режим на тримесечно или шестмесечно отчитане, но този път да го правим без грешки", заяви той. Вавера посочи като пример, че в много европейски страни показанията на измервателните уреди се засичат на по-голям период от време, като в Чехия той дори е 12 месеца.А защо не се прибере обратно в Чехия? Тук е България и нещата явно не са като в родната му Чехия, или се съобразява - или да се заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още