IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не наддава тайно за Кремиковци, предстои явен търг

Новият търг вероятно ще бъде насрочен за след около два месеца при първоначална цена с 20% по-ниска от сегашната

16:24 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Никой не наддава тайно за Кремиковци, предстои явен търг

На днешния публичен търг с тайно наддаване за продажба на производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат „Кремиковци" не се явиха кандидати за участие, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков.

Предложенията за цена можеха да се подават заедно с квитанция за внесен депозит в запечатан плик в канцеларията на синдика и днес от 12.00 ч. до 13.00 часа.

Началната цена на обособената част от имуществото на комбината е 565,52 млн. лева. За участие в наддаването се внася депозит от десет процента от оценката.

Синдикът коментира, че днешният търг е първа фаза от общата процедура по осребряване на имуществото на комбината. Следващата фаза предвижда насрочване на нова продажба, след като има ново обявяване след съответното решение на Софийски градски съд.

Новата продажба ще стане чрез търг с явно наддаване, при който началната цена ще е с 20 на сто по-ниска от оценката на активите. Стъпката на наддаване на втория търг ще бъде определена от синдика и оповестена в обявата за търга, посочи Банков, цитиран от БТА. По негови прогнозивторият търг се очаква да се състои след около два месеца.

Банков прогнозира, че ако днес имаше успешна продажба на обособената част от комбината, всички негови кредитори до „седми ред“ включително биха били удовлетворени. Разчетите на Банков са на базата на сегашната начална цена.

В „първи ред“ са кредиторите с обезпечени вземания. Тук е фирмата попечител на облигационния заем на комбината, като главницата на вземането й е 698 млн. лв. Обезпеченията й са с активите - доменно и коксохимическо производство и непрекъснатото разливане на стомана. В този ред кредитори е и компанията „Арселор Митал", която е изкупила вземане от Черноморска банка, което е обезпечено с машината „Стан 1700" за горещо валцуване. Главницата на вземането на компанията е 36 млн. лв.

В „първи ред“ попадат и три български фирми с общо вземания на стойност около 15 млн. лв. Синдикът уточни, че кредиторите от „първи ред“ ще получат парите си от приходите от продажби на съответните обезпечения. Това означава, че фирмата попечител на облигационния заем на комбината ще получи 25 на сто от стойността на заема при успешна продажба на обезпеченията. Останалите кредитори в този ред са свръхобезпечени.

Във „втори ред“ са кредиторите с вземания, обезпечени с право на задържане. Тук попадат вагоноремонтните заводи в Русе и Септември.

Оценките на обезпеченията на кредиторите от първи ред са на стойност около 250 млн. лева, като в тази сума влиза и оценката на обезпеченията на кредиторите с право на задържане от „втори ред“.

В „трети ред“ попада покриването на разноските по несъстоятелността, в това число и на вземанията на работници, възникнали след 6 август 2008 г. - датата на откриването на производството по несъстоятелност на Кремиковци.

В „четвърти ред“ са вземанията, възникнали в резултат на трудови спорове преди датата на несъстоятелността. „Пети ред“ в случая на Кремиковци липсва, защото той се отнася за еднолични търговци.

Публичните вземания - на държавата и общините, се нареждат на „шести ред“. Тук спада държавната помощ за комбината от 700 млн. лв. с лихвите. Окончателната позиция на тези вземания обаче ще стане ясна след решението на съда.

Работниците, които попадат в трети и четвърти ред кредитори, ще могат да получат изцяло дължимите от комбината 40,5 млн. лв. Средства ще получат над 6000 души. В момента в комбината работят 1200 души.

Цветан Банков припомни, че Върховният административен съд върна делото за държавната помощ за комбината за ново разглеждане на първа инстанция. Това решение ще определи позицията на вземането.

На „седми ред“ са вземанията след датата на производство по несъстоятелност, с изключение на вземанията на работниците и служителите, които са в ред трети.

Всички вземания до четвърти ред ще бъдат удовлетворени напълно, с изключение на вземанията на фирмата, попечител на облигационния заем на комбината, коментира още синдикът.

Общият размер на дълговете на комбината варира между 2 и 2,5 млрд. лева. Сумата не е точна, защото за част от вземанията се водят дела дали те съществуват или не, както и в кой ред са, обясни синдикът на Кремиковци. По тази причина част от вземанията са приети под условие.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още