IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 септември

08:42 | 11.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 септември

168 часа: Две банки с най-много пари от фискалния резерв
в. Дневник

В две големи банки - "Райфайзенбанк" и "Уникредит Булбанк", има по-голяма концентрация на пари от фискалния резерв. Това пише седмичникът "168 часа", като се позовава на информация от Министерството на финансите. Според публикацията 722 млн. лв. се намират извън сметките на правителството в БНБ. Сумата е 11.4 на сто от парите, защитаващи стабилността на валутния борд, изчислява изданието.

От Министерството на финансите уточняват пред медията, че "средствата от фискалния резерв, които са извън БНБ, се намират в 95% от всички търговски банки у нас, но в двете банки са концентрирани повече средства".

И Варна влиза в коридор номер 8
в. Стандарт

Автомагистрала "Черно море" да стане в Лот 6 на "Тракия" е идея, която се обсъжда от работна група, която премиерът Бойко Борисов е създал миналата седмица. Това обяви във Варна шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов при старта на ремонт на 27 км пътища в региона. Проектът стигал само до Бургас, но истината е, че той свършва на двете пристанища - Варна и Бургас, каза още Йотов. Строителството на автомагистрала "Черно море" било много забавено точно заради предишната политика по отношение на пътищата. Според пътния шеф до края на годината АПИ ще има схема за Черно море, а сега се работи за Марица и за Струма. Предстои рехабилитация и на автомагистрала "Хемус" в участъка от Каспичан до пътен възел Невша. Скоро ще има процедура за избор на изпълнител за 2,1 млн. лв.

Ведомство проверява сигнали, че у нас се сеят ГМО растения
в. Сега

Има сигнали в министерство на земеделието, че тази година у нас са били засети ГМО растения, но проверките са показали, че няма нарушения. Това съобщи вчера в парламента министър Мирослав Найденов. Той не уточни колко са сигналите, нито за какви ГМО растения става въпрос.

"Не знам колко проверки се правят. В системата на министерството има двайсет и няколко агенции, ако смятате, че за всяка проверка компетентните органи ми докладват", отвърна министър Найденов. В България така или иначе няма добре оборудвана лаборатория, която да установи дали едно растение е генномодифицирано, или не.

Босът на "Русалка" сам си събори незаконната конюшня
в. Сега

Собственикът на курорта "Русалка" Николай Банев доброволно събори вчера незаконната си конюшня край ваканционното селище. Това съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев, който преди две седмици обяви, че още в първите дни на есента ще изпрати техника да събори постройката.

Както "Сега" вече писа, Банев изгради конюшнята върху държавни гори още преди 4 години. Едва м.г. близкият до БСП бизнесмен придоби собственост върху тази земя, като взе от държавата 167.3 дка чрез замяна. Квадрат от тях бе оценен за 8.06 лв., при положение че там цените тръгваха от 100 евро нагоре. Но така или иначе Банев няма разрешение да променя статута на гората, нито да строи върху нея.

КНСБ вдига палатков лагер пред парламента
в. Новинар

КНСБ ще разположи протестен палатков лагер пред парламента заради пенсионната реформа. От синдиката обявиха вчера, че протестът на жълтите павета ще започне на 16 септември. На тази дата най-вероятно социалната комисия ще гледа законопроекта за промяна в Кодекса за социално осигуряване.

Причината за недоволството на синдикатите е намерението на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране на хората от първа и втора категория труд. КНСБ ще инициира и подписка срещу покачването на годините за пенсия. Следващата седмица от КНСБ ще предложат на КТ „Подкрепа” двата синдиката да предприемат съвместни протестни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още