IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията забавя спада си през юли до 5,7%

Намаленията в търговията на дребно и едро са съответно 4,8% и 4,6%, докато спадът в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт надхвърля 20% на годишна база

12:50 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оборотът в търговията забавя спада си през юли до 5,7%

По предварителни данни на НСИ оборотът в търговския сектор през юли намалява с 5,7% на годишна база. Понижението през юни бе 10,5%, а през май – 12,4%.

В търговията на дребно е отчетено намаление от 4,8%, като голямо влияние върху общия индекс оказва намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 4,7%, в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - 6,4%, и в търговията с компютърна и комуникационна техника - 9,6%, които заедно формират около 60% от обема на оборота.

В търговията на едро намалението е 4,6%, като oпределящо влияние върху общия индекс оказва намалението в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията с неселскостопански междинни продукти, съответно 4,4 и 5%, тъй като двете дейности формират около 65% от обема на оборота.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението все още е значително – 20,2%, но продължава тенденцията за забавяне на спада.

Спрямо предходния месец оборотът в търговския сектор през юли нараства с 11,4%, като увеличението достига 13,5% в търговията на едро, 8% - в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт, и 6,6% - в търговията на дребно.

За първите седем месеца на годината оборотът в търговския сектор намалява с 13,3% на годишна база, но се запазва тенденцията на забавянето му. Спадовете в търговията на дребно и едро са съответно 9,6 и 12,7%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига 31%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още