IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 септември

07:45 | 10.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 септември

Политици обвиниха Дянков, че крепи бюджета с резерва на здравната каса
в. Дневник

Членове на парламентарната здравна комисия от СДС, ДПС и БСП обвиниха финансовия министър Симеон Дянков, че умишлено държи голяма сума в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заради което здравеопазването страда от недостиг на средства. В четвъртък комисията разгледа и гласува отчета за изпълнението на бюджета на касата за 2009 г.

Хасан Адемов (ДПС), Янаки Стоилов и Евгений Желев (БСП), и Ваньо Шарков (СДС) бяха единодушни, че Дянков е използвал резерва на касата в БНБ от 1.2 млрд. лв., за да изготви балансиран бюджет за 2010 г. с цел влизане на България в чакалнята за еврозоната.

Без скок на парното тази зима
в. Новинар

Цената на парното в София няма да скача през предстоящия отоплителен сезон. Това обеща председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Лятното поскъпване на парното е било по-високо от прогнозираното, но по този начин се приближавало до реалната цена. Шефът на СОС изтъкна, че това не е в ущърб на софиянци, а за да може дружеството да функционира.

Той обясни, че един от вариантите за оздравителен план на "Топлофикация-София" е дружеството да се яви самостоятелно на пазара на топлинните счетоводители. По този начин щяла да се засили конкуренцията и софиянци ще имат възможност сами да избират посредника си на топлоенергия.

"Актавис" купува завод за инсулин
в. Стандарт

Фармацевтичната компания "Актавис" планира да започне производството и на инсулин, стана ясно днес. За тази цел международният производител на лекарства възнамерява да придобие 51% от акциите на биотехнологичната компания Bioton. Тя е базирана в Полша и е четвъртата по големина в света за производство на рекомбиниран инсулин. Той се употребява в Полша, Русия, Китай и Индия.

Само големите генерични компании като нашата имат необходимия капацитет да инвестират в иновации и разработването на биоподобни продукти, каза д-р Клаудио Албрехт, главен изпълнителен директор на "Актавис".

Шефът на столичната приватизация е обвинен в безстопанственост
в. Дневник

Шефът на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) Иван Димитров е обвинен за безстопанственост при продажбата на общинската фирма "Триадица" в началото на 1999 г. За това съобщи електронното издание "Медиапул", а Димитров потвърди информацията пред "Дневник".

Сделката по приватизацията на фирмата е станала в края на 2000 г., а общинското дружеството със 108 ценни имота в капитала му е продадено за 6 млн. лв. От тях в брой са платени само 800 хил., а останалите средства са платени под формата на компенсаторни записи от работническо-мениджърското дружество "Авеста – приват".

Банките се ослушват за намаляване на таксите
в. Сега

Банките в България не са склонни да вземат мерки за намаляване на банковите такси. Това се разбра вчера след среща на вицепремиера Симеон Дянков и шефа на НАП с Асоциацията на банките в България.

Освен уточняването на срока, от който данъчните ще получат достъп до кредитните досиета на гражданите, банкерите са били помолени и да намалят поне таксите при банковите преводи към бюджета. За най-обикновен превод трезорите сега събират средно 6 лв. Обсъдено е също и евентуално сваляне на удръжките при теглене от банкомат, когато изплащането на заплатите мине само по банков път. Експерти, участвали в срещата, обясниха, че банките са подкрепили усилията на кабинета в битката със скритата икономика, но не са поели никакви твърди ангажименти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Лятното поскъпване на парното е било по-високо от прогнозираното, но по този начин се приближавало до реалната цена. Шефът на СОС изтъкна, че това не е в ущърб на софиянци, а за да може дружеството да функционира."Хахаха, значи да плащаме завишени цени не било в наш ущърб? Ама че наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още