IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на НСИ подаде оставка*

Премиерът да прецени дали да приеме оставката, каза Мариана Коцева, обяснявайки възникналия проблем с анкетните карти при електронното преброяване

16:23 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на НСИ подаде оставка*

Председателят на Националният статистически институт (НСИ) Мариана Коцева съобщи пред журналисти в МС, че е депозирала оставката си пред премиера.

„Няма нищо целенасочено в работата на моите колеги, оставям на премиера да прецени дали трябва да приеме моята оставка“, заяви Коцева. Тя уточни, че днес не се е срещала с премиера.

От думите й стана ясно, че оставката й е заради проблеми с анкетната карта (по-специално графата за етническа принадлежност) за пробното електронно преброяване, което НСИ направи през миналата седмица.

„Ние по никакъв начин не сме давали на преброителите указания да определят етническа принадлежност“, заяви Коцева. „Този, който определя етническа принадлежност, е българският гражданин.“

Поемам отговорността си и смятам, че преброяването е изключително важна задача и вместо да се разгарят повече страстите, е по-добре да се подходи отговорно, национално и да се остави статистиката да работи в обективни условия, да се подготви същинското преброяване, допълни Мариана Коцева.

В преброяването по интернет като решение в сферата на информационните технологии е било преценено на всеки въпрос да има „падащо меню“ с възможни отговори, поясни Коцева. На всеки от въпросите е било прието да се изброят всички възможни отговори, посочени от българските граждани при предишното преброяване и това важи и в случая с етносите, добави тя.

Изброените възможности в електронната система са такива, каквито са посочили като възможни отговори българските граждани при предишното преброяване и няма субективна преценка кой етнос да остане и кой да се премахне, отбеляза Коцева. Тя допълни, че НСИ няма компетенции и задача да се произнася какви етноси има в страната, както и че е важно да се гарантира правото на всеки да се самоопредели.

Коцева добави, че НСИ прави пробно преброяване и че предстои да се утвърди окончателният вариант на преброителната карта за същинското преброяване през 2011 г., както и да се вземе решение по този въпрос от Централната преброителна комисия. Първата седмица преброяването беше по интернет, а сега се прави „на терен“ в три области на страната.

Приета е преброителна карта, в която на въпросите, свързани с етническа група, са посочени три основни групи - българска, турска и ромска, които формират 98 на сто от населението на страната. Предвидена е и четвърта възможност, при която всеки български гражданин може на ръка или чрез преброител да запише етническата група, към която смята, че принадлежи, ако не се разпознава в останалите три.

В отговор на въпрос Коцева заяви, че не определя като провал преброяването по интернет. Тя отбеляза, че в системата успешно са се регистрирали 23 хил. души и са получени много положителни отзиви.

Мариана Коцева беше определена за председател на Националния статистически институт (НСИ) от предишния кабинат и заема този пост от началото на 2008 г.

Доцент Мариана Коцева е завършила Университета за национално и световно стопанство, специалност „Статистика". Магистър е по икономика е от Нюйоркския и Централния европейски университет в Прага. Специализирала е „Статистика на банковия сектор и на държавните финанси" и „Финансова статистика" в Международния валутен фонд.

В началото на юни в публичното пространство изникнаха съмнения относно работата на НСИ във връзка с данните за бюджетния дефицит за 2009 г. Според първоначалните данни, съобщени от министъра на финансите Симеон Дянков, той беше 1,9%, а според окончателните, оповестени от НСИ - 3,9%. Тогава и еврокомисарят Оли Рен съобщи, че от ЕК ще дойде проверка у нас по този въпрос.

Тогава Мариана Коцева посочи публично, че българската статистика дава данни, както всички останали национални статистики, към 30 март на следващата година и че на 21 април НСИ са публикували данни едновременно на сайта на НСИ и на сайта на Евростат.

Тогава тя коментира още, че НСИ не е променяло данните си за бюджетния дефицит, а е оповестила една цифра - 3,9%, докато казаното от финансовия министър е било прогноза. Тогава Иван Костов поиска оставката на Коцева.

*Допълнено към 17:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още