IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Транспортното министерство предложи таван на цените на такситата от 2011 г.

Идеята съществува от повече от година, но досега въпросът не е уреден законодателно

17:45 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Транспортното министерство предложи таван на цените на такситата от 2011 г.

Определянето на пределни цени на таксиметровите услуги за всяка община официално е залегнало в предлаганите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията промени в Закона за автомобилните превози, заяви днес пред журналисти министър Александър Цветков. Тази идея съществува от повече от година, но досега въпросът не е уреден законодателно. Законопроектът предстои да се разглежда от Народното събрание.

Министърът посочи, че подобно регламентиране има в много страни от Европейския съюз. Целта у нас е да отпаднат спекулативно високите цени на около 1000 таксита. По думите на Цветков така ще се повиши доверието в бранша и ще се увеличи броят на ползващите таксиметрови услуги.

Във връзка с въпроси на Investor.bg министър Цветков уточни, че няма единна методика, по която общините да определят пределните цени на таксиметровите услуги на тяхна територия, но министерството ще им оказва помощ при искане на такава. Министерството няма да определя и с колко процента или пъти може да се различават пределните цени на такситата в различните общини на страната, защото условията са много индивидуални. В същото време транспортният министър изрази увереност, че като цяло цените на таксиметровите услуги ще намалеят.

Други промени в Закона за автомобилните превози предвиждат изработване на Републиканска пътна схема, която ще влезе в сила от 2012 г. След изработването на схемата на нейна основа областите ще могат да изработят и свои схеми за автобусните превози. Александър Цветков уточни, че няма да се прекратяват предсрочно лицензите за превози на автобусни фирми при влизане в сила на новата схема. Условията за кандидатстване за извършване на превози по даден маршрут ще бъдат такива, че ще могат да кандидатстват и малки, и големи превозвачи, посочи той.

Ще се засилят санкциите при т.нар. нерегламентирани превози за собствена сметка с автобуси и камиони, заяви още транспортният министър. Освен досегашните глоби, инспекторите от Държавна автомобилна инспекция ще могат да спират от движение превозните средства, с които е извършено нарушение, за срок от 6 месеца и 1 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още