IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДСБ отново разкритикува намеренията на правителството

Планираното увеличение на ДДС в туризма ще доведе до засилване на сивия сектор, смятат тъмносините

14:31 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДСБ отново разкритикува намеренията на правителството

Демократи за силна България разкритикуваха мерките, планирани от правителството за преодоляване на проблемите с бюджетния дефицит. Тъмносините се противопоставиха на намеренията за увеличаване на ДДС върху туристическите пакети, на акциза върху горивата и удължаването на амортизационните срокове.

„Тези намерения в условията на криза ще увеличат "сивия" сектор в туризма и ще влошат условията за инвестиции във високите технологии, в малкия и начинаещ бизнес и ще увеличат инфлацията поради оскъпяване на горивата“, смятат от партията.

Освен това хората на Костов са против увеличения на данъците, както и на минималните осигурителни прагове. Вместо тези мерки, от ДСБ призовават за повишаване на събираемостта на дълговете към държавата.

Според ДСБ трябва радикално да се намалят бюрокрацията и административните разходи и да се улесни започването на предприемачески инициативи, както и да се насърчи дребното и семейното предприемачество за осигуряване на устойчива заетост.

Тъмносините се защитиха и от критиките на премиера Бойко Борисов, че икономиката заспива заради политиката, която е водена от правителството на Иван Костов.

„С изказването, че икономиката е заспала още по времето на правителството на ОДС, управляващите се включват в поредицата правителства, които отказват да продължат реформите, отричат направените реформи и потвърждават тяхното 10-годишно спиране“, посочи Радан Кънев от ДСБ.

„Ако икономиката беше заспала тогава, не би могло да се обясни как така в абсолютно доларово изражение БВП се повиши двойно по време на управлението на ОДС, добави от своя страна Димитър Бъчваров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още