IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 септември

09:00 | 06.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 септември

Министърът на труда настоява минималната заплата да стане 270 лв.
в. Дневник

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов настоява догодина минималната заплата да бъде 270 лв. при 240 лв. сега. Това означава нарастване с 12.5%.

Пред БНР Младенов съобщи, че ще внесе докладна за това на заседанието на Съвета за икономическа реформа следващата седмица.

Като аргумент министърът отбеляза, че така ще се увеличат минималните осигурителни прагове. Те се договарят между работодателите и синдикатите, но не могат да падат под този показател. Така ще се увеличат и приходите на Националния осигурителен институт, посочи той.

През следващата седмица бизнесът и профсъюзите ще преговарят в Министерството на труда и социалната политика за размерите на праговете по браншове, съобщи Младенов. Определените от тях числа ще залегнат в Бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г.

Той припомни, че от две години минималната заплата не е увеличавана и по думите му вече е под прага на бедност. Нивото на този показател е 210 лв., с около 20 лв. над сумата, която остава след плащането на данъци и осигуровки.

Граждански сдружения с идея пистата за Формула 1 да е в Кремиковци
в. Дневник

Неправителствени организации предлагат проекта за писта за Формула 1 да бъде реализиран върху табаните на "Кремиковци", а не върху терена на бившето военно летище в Доброславци. Това посочи на арх. Димитър Димитров от сдружение "Граждани за София", цитиран от БТА.

Според Гражданска инициатива "Нов общ устройствен план", "Граждани за София", Екосдружение "Връбница-Надежда" и Група Граждански екологични организации табаните на спрелия работа металургичен комбинат, западно от открития рудник, с площ около 1 500 дка, са с най-подходящи условия за изграждане на писти за Формула 1 и Мото Гран При.

Министерството на икономиката подписа на 30 август писмо за намерения с компанията Emirates Associate Business Group (EABG) за строителството на пистата край Доброславци, а вчера от Абу Даби пристигна съветник на компанията, който пред медиите увери, че тя желае да продължи да работи с българското правителство въпреки медийните скандали около проекта

Днес представителите на граждански сдружения посочиха, че идеята за писта на мястото на летището не е обсъждана с обществеността на София и не са предложени алтернативи. "Нас ни смущава, че се определя един терен безалтернативно, не се разглеждат различни терени и площадки, каза Снежинка Цветанова от Екосдружение "Връбница-Надежда".

Върху 3 200 дка на Доброславското летище от организациите предлагат да се изгради върху 2 000 дка нов Студентски град, върху 600 дка - национален спортен комплекс, а върху останалата част - национален киноцентър

Костов: Няма данни за излизане от кризата
в. Новинар

Все още няма данни за излизане от кризата, категоричен беше пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него, данните показват, че до края на 2010 година няма да има икономически растеж, нито ще се случат плановете на правителството. Напротив, дефицитът щял да се увеличи. Костов обясни, че липсата на инвестиции доказва твърдението му, че няма как скоро да излезем от кризата. Той припомни, че чуждестранните инвестиции в България са намалели с 4.8 пъти. Костов подчерта, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се изправя пред огромно изпитание, но всички искат той да успее.

ГЕРБ не трябва да разчитат само на звук и светлина, т.е. на медийно присъствие, призова лидерът на ДСБ. Според него предстои най-тежкият политически сезон и управляващата партия трябва да захване за работа. Тъмносиният лидер отрече Синята коалиция да участва в преговори за евентуален вот на недоверие към правителството, анонсиран от БСП.

Премиерът Бойко Борисов, а не здравният министър Анна-Мария Борисова, трябва да има кураж и воля за реформа в здравеопазването, категоричен е лидерът на ДСБ. Според него здравната система е в колапс, а реформата й е спряла през 2001 г., когато правителството на ОДС начело с Костов оставило 760 милиона лева резерв на Здравната каса. "Дянков завари 360 милиона лева. Къде са тези пари? Питайте Станишев", призова бившият премиер.

"Харченето на резерва на Националната здравно-осигурителна каса е за извънредни случаи като тежки емидемии, например", каза Костов. Според него е крайно време хората в здравеопазването, които вършат безобразия, да бъдат разобличени, но не и тежестта да пада върху всички лекари.

Куп нови компании ще се родят от незакрития енергиен холдинг
в. Сега

След закриването на Българския енергиен холдинг, което трябваше да е факт още през юли, на негово място ще се появят поне 5 нови фирми. Това е поредната версия за бъдещето на големите държавни енергийни предприятия, която лансира пред "Медиапул" вчера енергийният министър Трайчо Трайков.

Идеята фирмите от холдинг да се обединят отново в зависимост от това дали става въпрос за електроенергиен или газов бизнес вече е изоставена. Според министъра сега се обмисля в една фирма да се обединят всички мощности за производство на ток, включително и мините, във втора - дружеството, което държи националната мрежа за пренос на ток, в трета да отиде "Център за споделени услуги", в който влизат счетоводството, човешките ресурси, ремонтите и т.н. В четвърта компания трябва да отидат големите проекти като "Набуко", АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Доста витиевато министър Трайков представя съдбата на газовите дружества. Според него "е вероятно" "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да се разделят, т.е. да нямат, както досега, обща шапка. Европейските изисквания са системният оператор на националната мрежа ("Булгартрансгаз") да е независим от каквито и да било търговци на газ. Съществуващото сега положение доведе до блокиране на вътрешния пазар на газ, което пък предизвика предупреждение за наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Борисов заплашил Ердоган да не пуска у нас турски фирми
в. Сега

Премиерът Бойко Борисов се похвали вчера, че е заплашил турския премиер Реджеп Ердоган да не допусне повече турски фирми в България, ако "Мапа Дженгиз" не се справи със сроковете за изграждане на магистрала "Люлин".

По време на традиционния си преглед на обекта Борисов съобщи, че е разговарял наскоро с турския си колега по повод "Люлин": "Казал съм - не се ли справят, повече турска компания не пускам", отсече нашият министър-председател, но пропусна да разясни как смята да спусне забраната. Самата "Мапа Дженгиз" е спечелила през 2006 г. обществена поръчка за обекта, по същия начин у нас работят още десетки турски фирми.

Борисов заяви, че е говорил неофициално с шефовете на турската фирма, която закъснява с около 70 дни от срока. "Те сами си признаха, че са си правили сметки още 3 г. да строят и са се молили на Господ ГЕРБ да не спечели изборите", коментира той. И се скара на работниците на обекта: "И в най-лошите ви сънища не сте мислили, че ще дойда аз (на власт - б.а.)". Премиерът обеща, че въпреки всичко България няма да загуби парите от ИСПА за "Люлин". В момента са усвоени 121 млн. евро и до края на годината се очаква да нараснат на 145 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още