IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката не изключва 3,5% ръст за 2011

Трайчо Трайков съобщи, че китайски инвеститор е проявил интерес към изграждане на завод в Добруджа за 120 млн. евро

14:09 | 04.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Министърът на икономиката не изключва 3,5% ръст за 2011

Икономически растеж от 3,5% през 2011 г. не е невъзможен. Това каза днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде Dnes.bg.

По думите му вече се наблюдават положителни сигнали за българската икономика.

"Минаваме през един от най-трудните си периоди, който за щастие вече е към края си. Нямаме основание да очакваме някакво влошаване или обръщане на тенденцията”, коментира министърът.

Според него е необходимо да се развиват активни политики и затова икономическото ведомство е поискало повече пари за насърчаване на инвестициите.

"Дефицитът според мен не е притеснение, по-важен е растежът, а не да сме отличници по отношение на дефицита", каза Трайков.

Все още не са излезли официалните статистически данни за летния туристически сезон, но неофициалните потвърждават предварителната прогноза за ръст от около 5 на сто на нощувките, допълни той.

По думите му обаче ръстът в приходите ще е по-малък заради спада на цените на услугите.

"Брандингът е това, което ще ни отвори повече врати и ще привлече повече туристи", коментира икономическият министър, според когото тази година масовият туризъм се е справил добре.

Трайчо Трайков не уточни какъв ще е новият бранд на България с аргумента, че тази дейност трябва да се свърши от професионалисти.

Икономическият министър съобщи още, че китайски инвеститор е проявил интерес към изграждане на завод в Добруджа, като инвестицията е за 120 милиона евро.

По думите му вниманието на страната ни трябва да е насочено към Далечния изток и конкретно Китай, заради целенасочената политика на страната да инвестира в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
коки
преди 13 години
Какви са тея уговорки "3.5 процента не е невъзможен"? И на тва ли не си верваме?Ами престанете да четете вестникарските простотии и ша си повервате.С +3,5% ша ви требват таман още 45 годин, за да декомунизирате дръжавата.Нема кой да ви чака толкова.За да стигнем средноевропейския стандарт за 15 години, требва да растем ежегодно с +6,3% пункта, но над средния растеж на ЕС.С +4,7% пункта над средния европейски растеж ша ни требват 20 годин, додека достигнем средата, а не челото.Значи, за по-малки числа въобще не требва да са допуща да са говори.Навремето другара Дън Сяо Пин постави задача на шефовете на китайските провинции, ката година да имат растеж минимум 7%.И тея, като си плюа на ръцете, над 20 годин отчитат отчитат все над 7% растеж.Никой нормален човек им не верва, ама тия си отчитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
"Икономическият министър съобщи още, че китайски инвеститор е проявил интерес към изграждане на завод в Добруджа, като инвестицията е за 120 милиона евро.... "На 30 август Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че съвместна компания между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Министърът на икономиката Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки са подписали меморандум за сътрудничество..Същия ден беше обявено, че преди да се срещне с Трайчо Трайков, шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е разговарял и с премиера Бойко Борисов...."Заливат ни само добри новини ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mil40
преди 13 години
Ха, ха това правителсто много си вярва май, немската икономика достигна 2,2%, ние обаче, с помоща на нашия батебойкоборисимус ще ги стигнем немците и ще ги минем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още