IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 септември

08:40 | 04.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 септември

Социалните плащания вече няма да се бавят
в. Сега

Социалният министър Тотю Младенов увери депутатите, че до края на годината проблем с изплащането на детските надбавки, интеграционните добавки за хората с увреждания и социалните помощи няма да има. Но призова хората да си ги търсят между 28-о и 30-о число на месеца, а не в средата, както бяха свикнали при старото правителство.

Допреди актуализацията на бюджета, с която бяха заделени още 142 млн. лв., част от помощите се изплащаха и на 1-во, 2-ро число на следващия месец, тъй като се чакаха парите за тях.

Първанов: По-близо сме до АЕЦ "Белене", може да се очаква ускоряване
в. Дневник

Според президента Георги Първанов в момента България е много по-близо до осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене", "отколкото бяхме през последната една година" и може да се очаква неговото ускоряване. Това каза държавният глава в отговор на въпрос на БТА в Белене, където гостува по повод на празника на града.

"След един дебат с много политически страсти, с много емоции, аз съм удовлетворен, че в крайна сметка надделяха аргументите на привържениците за развитието на атомната ни енергетика, в частност - за строителството на "Белене", посочи президентът, цитиран от държавната агенция.

Всеки четвърти лев за газа - комисиона
в. Стандарт

До над 100 лв. на всеки 1000 кубически метра доставен на България руски газ отиват в джобовете на посредниците. Това стана ясно от думите на бившия министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от БСП Румен Овчаров. Той съобщи, че от четирите договора, по които България получава синьо гориво от Русия, по единия няма комисиона. По другия той е 1 долар на 1000 кубика. По останалите посредниците взимат 4 и 12% комисиона.

Така Овчаров лесно изчислил, че комисионите по останалите контракти са съответно между 10 и 20 долара по единия и по последния сумите стигат до 50-60 и дори 70 долара за 1000 кубика, като вариациите са заради различната цена през различните тримесечия. Това, според бившия енергиен министър, можело да помогне в преговорите, които настоящото правителство води, за допълнително намаляване на цената на руския газ.

Изнасяме кисело мляко в Индонезия
в. Стандарт

България да започне да изнася качествено кисело мляко за Индонезия, е поискал посланикът на източната страна Иммануел Инкириванг на среща със зам.-министъра на земеделието Георги Костов. Идеята е да бъде създадено българо-индонезийско предприятие, което да произвежда кисело мляко у нас и да го продава на пазара в островната държава. Индонезия се интересува и от съвместни енергийни проекти с България.

МВР и "Сименс" подписват анекс за личните карти
в. Новинар

От МВР водят преговори със „Сименс”. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Целта е подписването на анекс към договора за издаването на документите за самоличност, който има между ведомството и компанията. Цветанов обвини своя предшественик Михаил Миков за проблемите с личните карти и паспорти.

Договорът със "Сименс" бил подписан по негово време. Министърът подчерта, че е обмислял възможността за евентуално прекратяване на контракта, но е трябвало да бъдат изплатени сериозни неустойки в размер на 30-40 млн. евро. Затова е била направена организация за изпълнение на договора.

Кражба на пари товари варненци с двоен данък
в. Сега

Стотици варненци са заставени да плащат втори път местни данъци заради чиновническа кражба. Абсурдът се твори от общината, която тези дни разпраща уведомления за дължими суми на хора, които вече са си платили налозите. Изискуемите данъци са от 2007 г.

Някъде тогава служител започва да прибира от граждани данък-сгради и такса смет, предоставял им квитанция, но в регистрите на общината вписвал, че сумите са преведени по банков път. Чиновникът е имал достъп до електронната система на кметството и там заличава задълженията на гражданите. При съпоставка тази пролет обаче между банковите постъпления и общинската документация се оказва, че липсват към 500 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още