IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Румъния и Литва с най-голям спад в търговията на дребно в ЕС

Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната се увеличават, с но с незначителни темпове в края на лятото

13:06 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
България, Румъния и Литва с най-голям спад в търговията на дребно в ЕС

България, Румъния и Литва са трите страни от Европейския съюз с най-голям спад на продажбите на дребно през последната година, показаха оповестени днес данни на Европейската статистическа служба.

Понижението на търговията на дребно в страната ни възлиза на 4,8% на годишна база през юли, като е третото по-големина след това в Румъния (-8%) и Литва (-8,8%). Румъния е и страната с най-значителен месечен спад на покупките на дребно от 10,5 на сто.

Според последните обявени данни от Националния статистически институт (НСИ) приходите от продажби във вътрешната търговия бележат спад от 6,8% на годишна база през юни. Данните на Евростат за юли показват, че темповете на годишен спад в търговията на дребно в страната ни намаляват.

България бе страната с втори по големина спад на продажбите на дребно в ЕС през юни, като единствено Литва ни изпревари с по-голямо понижение.

В целия ЕС обаче търговията на дребно отчита ръст от 1% на годишна база. В 16-те страни от еврозоната индексът на продажбите на дребно се увеличава с 1,1% спрямо миналия юли.

Франция, Полша и Финландия, от друга страна, са трите държави с най-голямо увеличение на търговията на дребно през последната година от съответно 6,1%, 5,2% и 4,5%. Португалия е страната от ЕС с най-голямо месечно увеличение на продажбите на дребно през юни – с 3 на сто.

Търговията на дребно в еврозоната и ЕС отчита минимален растеж от 0,1% на месечна база през юли, който се оказа три пъти по-слаб от пазарните очаквания и подчерта за пореден път заниженото търсене от страна на европейските потребители.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се увеличи с 1% на тримесечна база за трите месеца до края на юни, като за това допринесоха най-много износът и инвестициите на компаниите. В същото време потребителските разходи се увеличиха с по-слабо темпо от 0,5% спрямо първото тримесечие.

Безработицата в еврозоната се задържа на ниво от 10% за пети пореден месец през юли, а тази в ЕС е на ниво от 9,6% през последните шест месеца.

Еврото поскъпва с 0,2% срещу долара днес до 1,2839 долара за евро към 12:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още