IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Едновременното поскъпване на хляба в София и Пловдив е странно

Докато не стартира работата на Агенцията по безопасност на храните МЗХ няма как да има отношение по въпроса, посочва земеделският министър

13:48 | 02.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Найденов: Едновременното поскъпване на хляба в София и Пловдив е странно

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви днес, че едновременното повишаване на цената на хляба в София и в Пловдив е "малко странно", съобщава БТА.

Цените на хляба ги определя пазарът и би било жалко, ако има някакво споразумение между производителите на хляб, добави министърът.

Той съобщи, че към момента контролът на хляба и на хлебните изделия не се осъществява от служби на Министерството на земеделието и храните.

Мирослав Найденов добави, че МЗХ сега няма отношение към "сивия" сектор в хлебопроизводството, докато не започне да работи от 1 януари 2011 г. Агенцията по безопасност на храните.

Председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов посочи, че в момента цената на хляба у нас зависи от повишението на цените на брашното, което струвало между 60 и 65 стотинки на килограм. Той добави, че по чисто пазарна логика "масовият" хляб би трябвало да струва от 1.30-1.40 лева за килограм.

Към момента цената на хляба достигна 1.20 лева за килограм, допълни Попов.

Според него за повишението на цената на хляба в един и същи ден са отговорни търговските вериги, защото те решавали кога това да стане. От цяла Европа, в България се яде най-евтин хляб, смята Георги Попов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Цените на хляба в България наистина се определят на "пазарен" принцип. От една страна цените се вдигат от картела на хлебарите, а от друга се свалят от дъмпинга на сивия сектор. Странна регулация, от която обаче печелят и черноборсаджиите, и тези, на които "пускат", и крайният клиент. Иначе хлябът веднага ще скочи на 1,50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 13 години
Какво му е странното бе. Нали цената на пшеница-брашно важи и за софия и за пловдив и за каспичан...Пшеницата е с 50-60% по-скъпа от мин. година, как хляба да не поскъпне? Ти ли ще доплащаш разликата да се продава под себестойност???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още