IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 септември

07:43 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 септември

И НЗОК се включи в атаката срещу болниците
в. Сега

Обещанието на премиера Бойко Борисов за увеличение на парите в здравеопазването беше отбелязано от здравната каса с поредното напомняне, че болниците източват средства по клинични пътеки. Вчера трябваше да има среща при вицепремиера Симеон Дянков, на която да се уточни колко пари не стигат на здравните заведения. Премиерът обеща на лекарите парите да са толкова, колкото и миналата година. Исканията и обещанията за повече финансиране обаче срещат сериозен отпор от страна на касата.

С 36% или 470 000 повече са хоспитализациите през 2009 г. спрямо 2006 г., при това се увеличават без основателна причина, обяви НЗОК в лаконично съобщение. Анализът е поръчан през юни, но повече подробности се обещават до края на септември.

Всеки министър ще докладва какво може да качи в интернет
в. Сега

Правителството задължи вчера със свое решение всички министри, шефове на агенции и комисии да докладват до 30 септември на транспортния министър кои административни услуги на техните ведомства могат да се качат в интернет. Решението е взето, въпреки че Законът за електронното управление отдавна задължава всички административни органи в държавата да предоставят всички свои услуги и по електронен път. Освен това те трябва да се снабдяват с необходимите им данни на граждани и фирми по служебен път.

След като анализира данните, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще изготви обобщен доклад до Министерския съвет с предложение за необходимите конкретни мерки за осъществяването на електронното управление, се казва във вчерашното решение.

Грози ни глоба от 1,5 млн. за три години бездействие
в. Стандарт

Заради изгубени в бездействие предходни години след влизането ни в Европейския съюз, Брюксел може да глоби България с най-малко 777 хил. евро (1,5 млн. лв.). Става въпрос за сериозни пропуски, констатирани от Европейската комисия, по отношение на правилата за пренос на природен газ и осигуряване на равнопоставен достъп до преносната ни система на всички желаещи страни.
Тези изисквания на Европейската комисия са формулирани в Регламент 1775/2005 и България е трябвало да ги приложи още с приемането й в ЕС - на 1 януари 2007 г. Голяма част от нещата обаче не са направени навреме.

Бонуси, ако се взимат над 2 млн. от Брюксел
в. Стандарт

Двойно могат да се съкратят сроковете на големи инвестиционни проекти, финансирани с пари от ЕС. За целта е нужна малка промяна в Закона за насърчаване на инвестициите, с която публичните институции с европроекти за над 1-2 млн. евро да бъдат приравнени с инвеститори първи клас. Това обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев в парламента.

Така ще се съкратят административните процедури и проектите ще се движат поне два пъти по-бързо.
В момента усвояваме поне 10 млн. евро седмично, обясни Дончев. Вече са изплатени 7% от всички възможни евросредства, докато преди година те са били едва около 1%. Преди 12 месеца договорените пари от Брюксел са били 10% от отпуснатите ни суми, а сега са 34%.

Кабинетът дари 420 бона за мощите на Йоан Кръстител
в. Новинар

Мощите на св. Йоан Предтеча донесоха 420 000 лв. държавни пари на Созопол. Правителството отпусна сумата за ремонт и реставрация на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в морския град, където в бъдеще трябва да бъдат изложени мощите на светеца. В момента те временно се съхраняват в църквата „Св. Георги”.

Мотивите на правителството са, че финансирането е необходимо заради увеличения поток от поклонници и туристи, които църквата не можела да поеме.

Проектът за спецсъд мина на първо четене в парламентарната правна комисия
в. Дневник

Проектът за спецсъда беше приет на първо четене в парламентарната правна комисия в първия ден на работа на депутатите след лятната ваканция. За него гласуваха 14 от депутатите, а против бяха 10-представителите на Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и РЗС.

Промените в наказателно-процесуалния кодекс (НПК.) и в закона за съдебната власт, с които се създава институцията, бяха обсъдени от народните представители преди почивката им, но гласуването беше отложено за септември, за да може да бъдат разгледани проекти на депутатите от БСП за промени в НПК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още