IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: Мелниците вдигат необосновано цените на брашното

Странно е как напоследък синхронизирано се вдигна цената на олиото и хляба, без да има достатъчно обективни фактори за това, заяви земеделският министър

15:14 | 01.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
М. Найденов: Мелниците вдигат необосновано цените на брашното

Хлебопроизводителите у нас посочват като причина за вдигане на цената на хляба напоследък вдигането на цената на брашното от мелниците, каза днес пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, коментирайки въпроса с поскъпването на хляба. От своя страна мелниците оправдават поскъпването на брашното с вдигане на цената на пшеницата, допълни министърът.

В тази връзка той обясни, че от практиката знае, че повечето производители на хлебно зърно продават голяма част от реколтата си „на зелено“, т.е. големите мелници са купили житото, което сега мелят на брашно на по-ниска цена от тази на европейските стокови борси през последния месец. При това реколтата от жито у нас е сравнително добра и няма опасност за дефицит, посочи Найденов.

Земеделският министър припомни, че цената на хлебната пшеница от нова реколта в нашия регион се е вдигнала и заради забраната за износ от страна на Русия преди по-малко от месец и изрази надежда, че тази забрана може да бъде вдигната.

Във връзка с журналистически въпроси Мирослав Найденов отбеляза, че според данните към момента реколтата от царевица и маслодаен слънчоглед у нас се очертава да е по-добра от миналогодишната и в тази връзка според него няма основание към момента за вдигане цената на тези култури и съответно на олиото, независимо от повишението на цените им на европейските борси.

„Странно е как напоследък синхронизирано се вдигна цената на олиото и хляба, без да има достатъчно обективни фактори за това“, каза земеделският министър. Той уточни, че държавата няма как да се меси на свободния пазар, а само може да следи сделките да се извършват „на светло“. Обаче въпросът за наличието на евентуален картел между производители на олио и на хляб е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията, допълни Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
а кой ще провери връзката между Найденов и крупните арендатори в БГ?! Значи за цената на пшеницата имало обективни фактори, ама за хляба и брашното НЯМАЛО?! Миро, Миро егати държвата щом ти си и зем. министър!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още