Студът и валежите тази година са понижили количеството и качеството на продукцията от грозде, заяви днес директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен Виолета Димитрова, цитирана от БТА.
Димитрова обясни, че при лозата повредите настъпват при минус 15-16 градуса, а у нас през зимата бяха регистрирани критично ниски температури от минус 22 до минус 30 градуса.
Сравнително студената пролет също е забавила развитието на лозовите насаждения. Неблагоприятни в климатично отношение бяха и месеците май, юни и юли, когато паднаха обилни дъждове - в някои райони с лозя по 120-150 литра на квадратен метър.
В Южна България нямаше критично ниски температури, но валежите бяха обилни, нанесени са и поражения от мана, допълни Димитрова.
По думите й тези фактори ще намалят количеството и качеството на продукцията от грозде тази година, като на места тя ще бъде до около 50 на сто под традиционния добив, а където пораженията са по-малки - до около 30 на сто по-слаба.
Специално в експерименталната база на института в Плевен ще получат по 500-700 килограма грозде от декар при винените сортове. При десертните сортове пораженията от неблагоприятните климатични условия са по-големи и добивите ще бъдат доста ниски, каза още Виолета Димитрова.