IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За месец глобиха с 275 хил. лв. чужди камиони и автобуси

Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация – 102, следвани от тези от Румъния – 40

11:51 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
За месец глобиха с 275 хил. лв. чужди камиони и автобуси

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в рамките на един месец събра постъпления от глоби на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация в размер на 275 хил. лв., съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Проверките са в резултат от разпоредените от министър Александър Цветков засилени проверки на този вид превози като част от мерките за борба със сивата икономика в автомобилния сектор.

Инспекторите на "Автомобилна администрация" са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка. Тези нарушения са свързани с изискванията за установяване на принципа на равнопоставеност на пазара. Допускането им води до намаляването на контурентоспособността на лоялните транспортни компании.

Общо за един месец са проверени 3900 МПС с чуждестранна регистрация. Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация – 102, следвани от тези от Румъния – 40, Унгария – 6 и Гърция – 4.

Издадени са близо 230 акта и наказателни постановления, както и 60 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление).

В края на юли след подобни проверки на инспекторите от „Автомобилна администрация” беше съобщено, че за близо два месеца са наложени глоби на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация на стойност 322 хил. лева, като са проверили 6000 МПС.

Друга част от мерките за борба със сивата икономика в автомобилния сектор са засилените проверки на превозите за собствена сметка, съобщават още от министерството. Инспекторите са проверили и 4350 МПС, извършващи превоз за собствена сметка.

За установяване на различен тип нарушения при този вид превоз инспекторите са съставили близо 520 акта, като следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в НАП за принудително събиране на глобите. Най-често срещаните нарушения, както и при предишни проверки, са липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още