IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се около 20 хил. студенти у нас да поискат кредити първоначално

През първата година от студентското кредитиране около 10% от студентите вероятно ще кандидатстват за кредит

09:40 | 31.08.10 г.
Очаква се около 20 хил. студенти у нас да поискат кредити първоначално

През първата година от студентското кредитиране можем да очакваме, че около 10% от студентите в държавните и частните висши училища, ще проявят желание за кредит, или около 20 хил. души, прогнозира в интервю за БТА главният секретар в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) Красимир Вълчев.

По думите му студентските кредити ще са едни от най-малко рисковите кредити за банките, защото ще бъдат гарантирани от държавата. Кредитите ще се получават за плащане на таксата за обучение, както и за издръжка. Кредитът за изплащане на таксата за обучение ще бъде за всички специалности, за всички студенти във висшите училища - държавни и частни, а кредитът за издръжка на обучението е само за студенти, които имат деца.

Студентските кредити са със сравнително ниска лихва от 7%, без допълнителни такси и ангажименти. Те могат да се получават до 35-годишна възраст. Заемите се погасяват на равни месечни вноски, гратисният период е до една година - след първата сесия на държавния изпит или защитата на дипломна работа. Оттогава трябва да започне погасяването - за срок от десет години, обяснява Вълчев. Студентите могат да намалят гратисния и погасителния период по свое желание.

МОМН е сключило договор с две банки за започване на студентското кредитиране, въз основа на Закона за кредитиране на студентите - Банка ДСК и Райфайзенбанк. Типовият договор между банките и министерството за студентското кредитиране е за една академична година. Догодина и други банки ще могат да го сключат с министерството. Този договор се сключва само през май и юни, поясни Вълчев.

Студентското кредитиране би трябвало да започне сега от новата академична година.* Ще има информационна кампания за студентските кредити, която МОМН ще организира заедно с висшите училища. На сайта на министерството ще бъде публикуван информационен материал със стъпките за получаване на кредит. Популяризиране на програмата ще направят висшите училища и двете банки.

МОМН няма средства за ремонти в студентските общежития, университетите могат да ги извършват със собствени средства, ако имат такива, казва още Вълчев.

Предвидени са 800 хил. лева за проекти за достъпна архитектурна среда в държавните училища, като това ще са предимно помощни и специални училища.

Около 20-21 млн. лв. са отделени за безплатните учебници от първи до седми клас, но само първокласниците получават изцяло нови учебници. Останалите учебници се употребяват три години от учениците.

Общините са предложили 20 училища в страната да бъдат закрити, като почти всички са такива, че ако сега не се закрият, това ще стане догодина по демографски причини, заяви Вълчев.

*Стартът на програмата бе даден по-късно днес в МОНМ от министър Сергей Игнатов и председателите на управителните съвети на двете банки. Актуализирано към 14:40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още