IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Костов: Възможностите на Дянков са под въпрос

Според тъмносиния лидер икономиката ни “заспива и влиза в сянката на сивата икономика”

13:38 | 30.08.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Иван Костов: Възможностите на Дянков са под въпрос

Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че се съмнява в способността на финансовия министър Симеон Дянков да се справи с предизвикателствата на кризата. Той обаче уточни, че партията му подкрепя усилията на Дянков.

„Подкрепяме усилията на Симеон Дянков, но въпросът дали се справя висва със съдбоносна сила над него“, заяви Костов, цитиран от Dnes.bg. „Тревогата ни е, че идеята за реформа се опорочава от практическото непровеждане на самите реформи“, коментира още той.

Костов даде за пример намаляването на бюджетите на болниците, което представлявало риск те да натрупат още задължения и да не могат да изпълняват ангажиментите си.

„Икономиката не само заспива, а подобно на мечка се прибира в бърлогата си, скривайки се в сянката на сивата икономика“, смята Иван Костов и добавя, че данните през лятото показват продължаващ спад на икономиката и недостатъчни постъпления от данъци, от осигурителни и здравни вноски.

„Очертава се риск за сериозен недостиг на приходи и превишени разходи. Рискът може да се превърне в реална заплаха за финансовата политика през следващата година“, подчерта Костов.

Той беше категоричен, че ДСБ няма да подкрепи повторна актуализация на бюджета.

„Ще бъдем в позицията на политици, които търсят отговорност“, обясни Костов, като припомни, че партията му не е подкрепила вече заложените параметри в актуализирания бюджет.

ДСБ ще поиска бюджетната комисия да изслуша ръководителите на НАП, „Митниците“, НОИ, НЗОК, Министерството на финансите относно изпълнението на приходите и прогнозите им за изпълнението на бюджета до края на годината.

На тази основа партията на Костов ще формира позицията си относно фискалната политика на страната, бюджета за следващата година и към персоналния състав на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Браво бе даже и Иван Костов проумял , че Дянков е изпратен да работи против българската икономика, а не за друго, а и той друго не може.Това е ясно още от първия ден на това правителство и вероятно след И.Костов и Б.Б. ще го разбере , но дали е в състояние да направи промяна? Едва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Решенията не зависят само от Симеон Дянков. Когато въведоха плоският данък, какъвто почти не се среща из цивилизованата Европа, идеята уж беше, че сивата икономика ще излезе на светло.Грънци. Колкото и ниски да са данъците, андрешко пак ще ги крие, особено ако няма санкции и прането на пари е фасулска работа.На практика след първоначалното повишаване последва спад. Когато Герб дойде на власт вместо да направи една комплексна програма за борба чрез икономически мерки със престъпният и сенчест бизнес, тръгна с полицейски акции.Защо не задължат бизнеса и всички юридически лица да се разплащат по банков път, да изтеглят от обръщение едрите банкноти, да криминализират разнасянето на пари над два бона без полицейско разрешение и охрана, да вдигнат данъците на хазарта, да криминализират притежаването на чужда валута в брой и да осигурят обмяната й още на митницата.Защо ДДС да не бъде намален постепенно и заменен с данък сделка, който да се плаща при всяко движение от сметка в сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 13 години
Човекът, който унищожи десницата, за да остане командир, макар и без армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
lape_bg
преди 13 години
Защо винаги казват кое не е добре а не дават конкретни решениа.Вариантите са или печатат пари но не могат\валутен борд\или вземат заеми\увеличават дефицита\или вземат от резерва\последно и за това ги обвинявахте.КОИ е верният път г-н Костов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
аз съвсем сериозно не мога да разбера Костов от какво се оплаква. звучи като бабичка на опашка. икономиката се развива по съвсем естествен начин - 1) износът расте, което е колкото закономерно заради европейското потребление, толкова и очевиден успех на експортно ориентираните фирми в бг, които растат напук на всички. 2) вътрешното потребление продължава да пада, което е съвсем естествено. мързеливия български народ не залужава и това което има. 3) държавните финанси са потънали в ***, което е факт поне за последните 20 години.та какъв му е проблема на Костов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Ironhorse
преди 13 години
Ваньо в едно с цоциалистите, царя и Доган са седнали да бълнуват как да се върнат на власт и отново да върнат безвремието на 90-те.Аз си мислех, че само Марто-алилуята приказва щуротии, но и патрона му не отстъпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
когато си вече в НАФТАЛИНА е хубаво да си мълчиш и да оставиш хората да работят ........ иначе видяхме как работи въпросния господин и шайката около него...........народа трудно можеш да излъжиш повече от веднъж.....!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
fras
преди 13 години
Няма лошо да критикуваш. Ама за да хване "дикиш" трябва да кажеш и какво предлагаш. Очевидно сериозен резерв за увеличаване на приходите няма. (Ако има да каже къде и от какво.). Значи рязане на разходи или увеличаване на дефицита. СК са против дефицита. Значи рязане на разходи. Ама са и против намаленията на парите за здравеопазване. Е, кажете какво предлагате - коя група да "порежат"? Аз съм да ги съкратят всички драстично - с 30-40%. Но аз не гоня рейтинг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
net_spy
преди 13 години
E добре, че е Командира да ни светне. Че досега сякаш нямаше как да се разбере :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още