IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна борса за млечни квоти стартира у нас догодина

Цените на електронната млечна борса няма да варират, а ще се определят от министъра на земеделието

17:05 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Електронна борса за млечни квоти стартира у нас догодина

Електронна борса за млечни квоти ще стартира работа в страната от 1 август 2011 г., с което търговията с квоти ще се улесни, съобщи днес пред журналисти изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Калина Илиева. 

Разработката на проекта е финансирана от Европейската комисия и е изпълнена за няколко месеца с помощта на Разплащателната агенция на Литва, където вече работи такава борса. В следващите месеци предстои техническото свързване на системата на Министерството на земеделието със системата ИСАК на Фонд „Земеделие“ и със системите на други ведомства.

Зам.-директорът на Фонд „Земеделие“ Ангел Кинанов обясни, че квотната система при млякото у нас се прилага от април 2007 г. и е задължителна за страните от Европейския съюз. Право на търговия с млечни квоти имат регистрираните фермери, които имат отпуснати квоти от Министерството на земеделието за дадената година и съответно имат излишък или недостиг на квоти.

Досега заявленията и свързаните с тях допълнителни документи се подаваха в офисите на Фонд „Земеделие“, докато от следващата година това ще става по електронен път, като първоначално ще има преходен период, в който търговията ще се извършва и по двата начина.

Заявленията за покупка на млечни квоти се подават в рамките на месец август, а заявленията за продажба - в периода 1 септември-15 октомври, след което фонд „Земеделие“ обработва документите, съгласува количествата, изповядва сделките и регистрира новите количества квоти на фермерите, което се извършва до края на март следващата година.

За квотната 2009-2010 г. търговията с млечни квоти у нас е на обща стойност 641 хил. лева. Очакванията за настоящата квотна година (2010-2011 г.) са интересът да бъде много по-голям, защото тече преструктуриране в областта на земеделието и някои дребни производители възнамеряват да продадат квотите си на по-големи, тъй като при неизползване на следващата година ги губят, коментираха от Фонд „Земеделие“.

Във връзка с въпроси на Investor.bg от ръководството на фонда обясниха, че всъщност електронната млечна борса няма да функционира като типична борса, т.е. цените на млечните квоти няма да варират в зависимост от търсенето и предлагането, а за всяка година, както досега, ще се определят от министъра на земеделието, като за настоящия период те са 15 ст./кг мляко с масленост 3,8%, а за предходния са били 10 ст./кг мляко.

Освен това се предвижда промяна в законодателството в този сектор, според която заявилите покупка на млечни квоти ще трябва да представят банкови или застрахователни гаранции, че имат възможност да изкупят съответните количества квоти. Квотата на страната ни за текущия квотен период е общо 1,02 млн. т мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още