IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 август

07:56 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 август

МВР ни подготвя за още по-голям хаос с паспортите
в. Сега

Хаосът пред паспортните служби в София, който се образува от края на март насам заради наплива за смяна на лични документи, ще се засили още повече наесен. Това прогнозира вчера зам.-шефът на СДВР Христо Терзийски по БНР. "Статистиката показва, че през 2000 година най-много лични документи са издадени през месеците септември, октомври и ноември", обясни полицейският началник.

По думите му засега напрежение по опашките пред столичните РПУ не се наблюдава - с изключение на Шесто, където има повече хора. Терзийски обаче не коментира работата на друго голямо РПУ в София - Девето, което обслужва повечето западни квартали в града. Там опашките също са постоянна величина и чакането започва още в 5.00-6.00 часа сутринта. Ако човек изпусне реда си, трябва отново да се реди и така да пропилее няколко работни дни, седейки по слънцето в кв. "Люлин".

Весела Кюлева и Петър Диков ще строят курорт в Иракли
в. Дневник

Проекти за изграждане на бунгала с общо 500 легла застрашават отново защитената черноморска местност Иракли, която е част от екомрежата "Натура". Това твърди инициативната група "Да спасим Иракли". Компаниите, които са заявили плановете за строителство, са собственост на Весела Кюлева, съпруга на покойния банкер Емил Кюлев, и главния архитект на София Петър Диков.

Инвестиционното предложение на "Сердика пропъртис" АДСИЦ, собственост на Кюлева, предвижда 60 къщички с общо 360 легла, административна сграда, два ресторанта, минимаркет, два открити плувни басейна и паркинг. Столичното архитектурно бюро "Проин" ЕООД пък планира да издигне 24 бунгала със 145 легла, открит басейн, паркинг и парк. Диков е едноличен собственик на "Проин", показва справка в търговския регистър. Главният архитект е в отпуск и от няколко дни не отговаря на мобилния си телефон.

Авиодиспечерите стигнали средни заплати от 4813 лв.
в. Сега

В разгара на кризата средната работна заплата в държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) удари рекордните 4813 лв. Това става ясно от финансовия отчет за първата половина на 2010 г. Резултатите са изненада, тъй като транспортният министър Александър Цветков нареди заплатите във всички подопечни фирми да не надвишават неговите 3000 лв. Наскоро Цветков се възмути пред журналисти, че директорът на РВД взимал над 12 хил. лв. месечно.

Предприятието отчита 1% съкращения - персоналът от 1216 души е намален с 14 бройки. То е обслужило 3.3% повече полети, а печалбата му е намаляла с 9.3% спрямо същия период на 2009 г., сочи отчетът. РВД отскоро е с нов директор - Диян Динев. Според него печалбата е спаднала, тъй като предприятието е свалило таксите, като жест към авиокомпаниите, ударени от кризата.

Над 25% от туроператорите нарушават закона
в. Дневник

Над 25% от туроператорите, регистрирани в България, са с изтекла задължителна застраховка за отговорност, която е защитата за клиентите им при проблеми с компанията или с нейни контрагенти. Това показват данните в регистъра на туроператорите и туристическите агенти, който се поддържа от икономическото министерство и е актуализиран последно към 4 август.

Въпреки че по закон лицензът на тези фирми трябва да бъде отнет, икономическото министерство не е предприело подобно действие. Причината - "практиката досега" показвала, че в "80-90% от случаите компаниите имат застраховки, но не са подали уведомление за това". От ведомството на Трайчо Трайков казаха още, че се прави цялостна проверка на бранша, която ще приключи в края на месеца, без да обяснят защо едва сега.

Слънчев бряг на косъм от обгазяване
в. Стандарт

Страх от обгазяване обхвана летовниците в Несебър, Слънчев бряг и Равда. Причината са паднали и наклонени електрически стълбове, които могат да подпалят сметището в защитения от ЮНЕСКО град. Концесионерът на бунището Михаил Радев обясни, че още преди два месеца от падналите стълбове капело огън. Може да стане така, че наклонените съоръжения, които нямат бетонна основа, да повлекат останалите колони по линията на далекопровода, който захранва с ток Слънчев бряг, предупреди концесионерът. И допълни, че юнските дъждове и свляклата се вода от съседен бетонов възел оформили малко езеро около трите стълба. Те са високи 12 метра по тях тече 20 киловолта ток. По думите на Радев той на няколко пъти информирал EVN за висящата електрическа дъга над сметището. Звънял и на спешния телефон 112.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още