fallback

CEZ намалява инвестициите заради кризата

Планира се спестяването на предвидени по-рано разходи да дойде главно от спрени инвестиционни проекти в чужбина

09:45 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Чешката енергийна група CEZ, която в България е собственик на електроразпределителните дружества в София, София – област и Плевен, ще се стреми да понижи със 100 млрд. крони (5,1 млрд. долара) предвидените инвестиции през следващите пет години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на чешки медии.

Капиталовите разходи за 2010 – 2015 г. вече се очаква да бъдат около 350 млрд. крони до 370 млрд. крони (17,87 – 18,89 млрд. долара) за периода при прогнозирани по-рано 430 млрд. крони.

Според цитирани неназовани източници от компанията в бизнес плана на групата е заложен сценарий и за сума от 330 млрд. крони.

Икономиите може да дойдат главно от намаляване на инвестициите в чужбина, както и от по-ниски оперативни разходи, казват източниците.

От CEZ не са предоставили официален коментар за конкретните числа, но са потвърдили, че търсят начини за съкращаване на разходи в следкризисната икономическа обстановка.

„Предишният ни план, преди кризата и преди понижението на цените на електроенергията, работеше с различни данни. Сега реагираме (на промените) и трябва да актуализираме плана си“, казва говорител на CEZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
fallback