fallback

Преглед на печата за 23 август

08:10 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Здравното министерство орязва и профилактичните прегледи в. Дневник

Министерството на здравеопазването се готви да намали видовете и парите за профилактичните прегледи с промени в наредба. В отговор Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излезе със становище, че това е "поредната недобре обмислена концепция". Сдружението е изпратило открито писмо до министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова с осем въпроса, първият от които е "Кои са мотивите, които наложиха предлаганите промени?".

Проектът за промяна на наредбата беше публикуван преди дни на сайта на министерството, в документа обаче не са посочени аргументи. До началото на септември здравното министерство ще приема препоръки и забележки към документа, преди той да бъде внесен за обсъждане в правителството.

Банките вдигнаха двойно таксите за теглене от банкомат в. Сега

Таксата за теглене от банкомат е скочила двойно за по-малко от две години и вече задминава цената на хляба. От средно 0.50 лв. в края на 2008 г. услугата вече струва 0.90 - 1 лв. Освен това трезорите масово удържат пари само за проверка на състоянието на сметката. Все повече банки начисляват такса за обслужването на картата, както и за плащане през ПОС терминали в магазините, сочи справка на "Сега" в тарифите на банките на интернет страниците им.

През последната година и половина таксите за теглене през банкомат с най-масовите карти - "Маестро" и "Виза електрон", са се увеличили почти двойно. От около 0.50 лв. през 2008 г. те почти навсякъде вече се движат в рамките на 0.90 - 1 лв. Тази цена се отнася само за клиентите, ползващи банкомати на трезори, различни от тези на банката-издател на картата.

ИТ техниката у нас няма да поевтинее дори ЕС да премахне вносните мита в. Сега

Дори и Световната търговска организация да се пребори с ЕС и вносните мита за компютърни монитори тип плазма, принтери и пособия за цифрова телевизия да паднат, цените в нашите хипермаркети няма и да помръднат. "Предлаганите у нас монитори с плосък екран и принтери се внасят предимно от ЕС, а не от САЩ и Япония, и затова българските потребители не могат да очакват промяна в цените", коментира вчера пред "Сега" Божидар Колев, собственик на "Технополис". Същото заявиха и от веригата магазини "Зора".

Стартира бизнес с частни депа в. Стандарт

Нов печеливш бизнес, свързан с рециклиране на строителните отпадъци, ще стартира в най-скоро време в България. Специална наредба ще даде правилата за управление на строителните отпадъци в България, съобщиха от Министерството на околната среда. Предвижда се да бъдат изградени 7 регионални центъра за рециклиране и оползотворяване на строителните боклуци. Като ще може да се държат и от частни фирми. Те ще печелят от две места. Първо общините ще им плащат за отпадъците, които получават.

А освен това рециклираните материали отново може да се използват в строителството. Между 95% и 98% от строителните отпадъци могат да се рециклират, сочи практиката в Холандия. 95% от пътищата там са построени с рециклирани материали. Сега в България остатъците от ново строителство и разрушаване на къщи и пътища се складират в депа. Само на места частници използват тухли и керемиди повторно, но няма рециклиращи инсталации. В Германия се рециклират 86% от строителните отпадъци и от тях се получават материали с различно предназначение.

Бул. "Черни връх" става пешеходна зона в. Новинар

Столичният булевард „Черни връх” да бъде забранен за коли. От сдружение „Граждани за София” предложиха районът да бъде превърнат в пешеходна зона. От организацията имат идея от 32-та милиона лева, предвидени за изграждането на метростанция в „Лозенец”, да се заделят средства и за изграждането на пешеходна зона.

По думите на архитект Димитър Димитров от сдружението свободната от коли зона може да е готова девет месеца преди пускането на метрото по този лъч. От сдружението предлагат пешеходната част да се изгради на мястото на предвидения транспортен тунел. Той от своя страна да бъде построен на мястото на подземния паркинг за 600 коли. Паркингът пък да бъде изграден източно от метростанцията и жилищните сгради около РУМ "Черни връх", искат от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 07.09.22 г.
fallback