IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15-20 млн. лева дневен оборот при туризма през август

„Някой трябва да поеме отговорност за презастрояването по Черноморието, някои чиновници взеха доста пари „под масата", смятат от туристическата камара

13:56 | 18.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
15-20 млн. лева дневен оборот при туризма през август

През август, в разгара на летния туристически сезон, дневният оборот на туристическия бранш у нас е 15-20 млн. лева, съобщи днес на пресконференция председателят на Българска туристическа камара проф. Цветан Тончев.

Той прогнозира, че както за летния сезон - който формира над 70% от приходите в туризма у нас, така и за цялата 2010 г., приходите от туризъм ще бъдат приблизително колкото за миналата година, т.е. общо към 6,5 млрд. лева. От тях се очертава около 5 млрд. лв. да бъдат приходите от чужди туристи и 1,2-1,3 млрд. лв. - от български.

Що се отнася до броя на посетилите страната ни чужди туристи, вероятно броят им ще бъде малко по-висок от миналата година, ако времето през септември е хубаво, допълни Тончев. Това обаче няма да увеличи приходите като цяло за сезона спрямо миналогодишния, тъй като началото на това лято беше дъждовно, което доведе до по-ниска от предвидената заетост на морските хотели.

Според изнесените данни, през юли на летище Бургас пристигналите туристи от Русия и Украйна бележат ръст спрямо същия месец на миналата година от 32%, броят на тези от Израел е с ръст 36%, а от Полша туристите за юли са повече с 19%. Между курортите, които бележат най-висок ръст на броя на туристите на годишна база, са Албена и Обзор.

Що се отнася до цените на летните почивки, според данните на туристическата камара, туристическите „пакети“ и нощувките са по-евтини от миналата година средно с около 15%, обаче в същото време са повишени цените на т.нар. допълнителни услуги, като спа-процедури и други, така че като цяло почивката на море сега струва колкото през миналата година.

Като предимства на летния туризъм у нас от туристическата камара откроиха много добрата материална база и подобреното спрямо минали години обслужване.

Същевременно от туристическия бранш смятат, че има много потенциал за развитие у нас и на други видове, освен летния и зимния туризъм, като културно-исторически, поклоннически, балнеология, селски, за което би могло да помогне и държавата.

В туристическия сектор продължава да е голям делът на сивата икономика и голяма част от доходите не се декларират, смятат от туристическата камара. Беше даден пример, че от туристическа такса държавата би трябвало да събира около 60 млн. лева годишно, а тази сума на практика е около 12 млн. лева.

„Някой трябва да поеме отговорност за презастрояването по Черноморието, някои чиновници взеха доста пари „под масата“, за да разрешат строителството на хотели, без да се съобразяват с наличната инфраструктура (електроснабдяване, водоснабдяване и др.)“, посочи Цветан Тончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dddd
преди 13 години
Хората дали пари под масата" се оплакват, че са им ги взели. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Държавата трябва не да помага - а да РЕГУЛИРА бранша и да му стегне юздите. Тази година лъснаха простотиите с режим на тока и презастрояването, на кой му е нужно навсякъде да става същото? Днес по Черноморието, утре в цялата страна? Твърдо ПРОТИВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още