IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ не подкрепя промените в Кодекса за социално осигуряване

Прекъсната е връзката между размерите на доходите и пенсиите, а законопроектът не премахва тази несправедливост, подчертават сините

13:09 | 16.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ДСБ не подкрепя промените в Кодекса за социално осигуряване

ДСБ не подкрепя предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, тъй като не постига заявените си цели, заяви Радан Кънев от националното ръководство на тъмносините, предаде Dnes.bg.

По думите му е прекъсната връзката между размерите на доходите и пенсиите.

"НОИ изразходва над 400 милиона годишно за държавни служители в привилегировано положение, за които държавата не внася нужните осигуровки", каза той.

Според Кънев законопроектът не премахва тази несправедливост.

"Не дава отговор на демографската криза, ниската заетост и доходи, които намаляват приходите на НОИ. Не осигурява и повече натрупване във втория стълб на пенсионната система, нито дава решение на загубите, понесени на борсата от частните пенсионни фондове", смята той.

От партията настояват за цялостна правителствена пенсионна политика. Тя трябва да включва съкращаване на излишни администрации, обединяване на други, намаляване на броя на областите и ограничаване на общата и обслужващата администрация.

"Без подкрепа от правителството няма да има пари за пенсии в края на годината. Нереалистична е прогнозата на Министерството на финансите за намалени разходи за пенсии през 2011 г., затова ще има голям дефицит. Предвиденото увеличаване на осигурителния стаж с 1 година има минимален бюджетен ефект и не е решение на проблема с дефицита", посочи Радан Кънев.

По думите му измененията не осигуряват устойчивост на пенсионния модел, не дават решение на основните проблеми и влошават положението на осигурените лица.

От ДСБ обаче оценяват положително освобождаването на НОИ от част от социалните плащания и прехвърлянето им към бюджета на социалното министерство.

Според тях този процес трябва да бъде доведен докрай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Долу привилегиите - да живее демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
НОИ изразходва над 400 милиона годишно за държавни служители в привилегировано положение, за които държавата не внася нужните осигуровки", каза той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още