IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 август

08:09 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 август

Прескочихме точката на замръзване при еврофондовете

в. Новинар

Над 1,1 милиарда лева от еврофондовете са разплатени. Мината е критичната граница от 1 милиард лева. Това заяви пред БНР министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Според него точката на замръзване при еврофондовете е прескочена, а температурата постоянно се повишава.

"Надявам се максимално бързо да достигнем точката на кипене. Наближаваме 8 процента като цифра на разплатените средства, за една година това е безспорно отличен резултат", коментира министърът. Целта на правителството е да усвои до края на годината 2 милиарда по седемте програми.

България ще излезе от рецесията последна в ЕС

в. Сега

България вероятно ще е последната страна - членка на ЕС, която ще излезе от рецесията. Това съобщиха вчера председателят на БСК Божидар Данев и шефката на НСИ Мариана Коцева. Отчетеното миналата седмица от статистиката забавяне на спада на БВП до минус 1.5% за последното тримесечие все още не означава излизане от рецесията - необходимо е поне едно тримесечие да има ръст на икономиката.

Коцева припомни, че България изпадна 6 месеца след останалите страни от ЕС в рецесия и според нея би било логично възстановяването също да дойде 6 месеца по-късно. Тя припомни, че първите сигнали за това вече са се появили - има ръст на износа и на промишленото производство.

Държавата си иска милионите за сградата на Агенцията по вписванията

в. Дневник

Правителството отмени решението за покупка на сградата, в която се помещава Агенцията по вписванията, и възложи на министъра на правосъдието Маргарита Попова да развали сключения предварителен договор за продажба с фирмите ИНП и "ГКП 2007".

Тъй като Министерството на правосъдието и собствениците на двете компании - Иван Пенев и Георги Попов, който е член и на борда на директорите на "Нове холдинг", не са успели да се споразумеят, спорът ще се решава от съда.

Заради това на последното си заседание кабинетът на Бойко Борисов отпусна 1.95 млн. лв. за държавни такси и разноски по исковете. Държавата иска да си върне парите, които досега е платила за сградата.

Прекъсванията на тока около Слънчев бряг изправиха на нокти хотелиерите

в. Дневник

Прекъсвания на електричеството в часовете на пиково потребление, неяснота кого ще обхване ограничението, слухове за режим на тока, опити за намаляване на консумацията. Така изкараха и този уикенд хотелиерите и туристите в района на Слънчев бряг.

След голямата авария от края на юли, когато регионът остана на тъмно за над 30 часа, и периодичното прекъсване на тока в следващите дни още в петък вечерта някои от по-малките курорти останаха отново без осветление за по няколко часа.

Бирници правят досиета на нощните клубове

в. Новинар

Данъчните ще правят досиета на проверените през активния туристически сезон увеселителни заведения по Българското Черноморие. Още в началото на септември ще бъдат сумирани и сравнени с минали периоди проследените през лятото обороти на клубове и дискотеки. Данъчните са категорични, че събраната информация ще е достатъчна, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните няколко години. На тази база собствениците на дискотеки и клубове ще трябва да доплатят укритите данъци, при това с лихвите. Масови проверки на стотина инспектори по нощните заведения по Черноморието изкараха "на светло" оборот в размер на 1,5 милиона лева.

Продават билети за влак в пощите

в. Стандарт

В 2000 пощенски станции ще се продават билети и карти за влака от октомври. За целта предстои БДЖ "Пътнически превози" да сключи договор с "Български пощи". Това е една от мерките за повишаване на приходите на БДЖ, която трябва да донесе допълнително 1 млн. лв., пише в Плана за стабилизиране на компанията. Билетите за влак няма да поскъпват, напротив, ще се предлагат пакетни цени с по-голяма атрактивност. Например ще се предлагат по-евтини билети при по-ранно закупуване, ще се правят промоции и ще се дават специални условия за пътуване на групи клиенти. Железницата ще се конкурира и по-сериозно с автобусите. Ще бъде направен анализ на автобусите по линиите на железницата и цените на билетите за влака ще се оптимизират според търсенето. От това се очаква приходите на БДЖ да нараснат с 1,8 млн. лв. От компанията прогнозират ръст на редовните крайградски пътувания и на тези на средни разстояния с цел работа или обучение. Затова БДЖ си поставя за цел да работи за интегриране на транспортните услуги, например влак-метро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още