IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Очакваме ръст на БВП за второто полугодие от 2,6-2,7%

Публикуваните днес данни на страните от Европейския съюз са над очакванията, което допълнително увеличава оптимизма за второто полугодие, смята главният икономист в ИПИ Десислава Николова

17:05 | 13.08.10 г. 4
ИПИ: Очакваме ръст на БВП за второто полугодие от 2,6-2,7%

Ръст на БВП от 2,6-2,7% за второто полугодие на 2010 г. очаква Института за пазарна икономика. За цялата 2010 г. очакванията са за ръст с 0,4-0,5%.

"Публикуваните днес данни на страните от Европейския съюз са над очакванията, което допълнително увеличава оптимизма за второто полугодие", заяви за Investor.bg главният икономист в ИПИ Десислава Николова.

Днес НСИ обяви, че БВП значително е забавил спадът си до 1,5% през второто тримесечие на годишна база от -4% за първото тримесечие (по експресните оценки) и минус 6,2% за четвъртото тримесечие на 2009 г.
В последствие, данните за първото тримесечие бяха коригирани до минус 3,6% (с 0,4 п.п.), като е възможно и днес публикуваните данни за спад от 1,5% през второто тримесечие да претърпят корекция в положителна посока, което ще стане ясно след около месец.

Прогнозата на ИПИ бе за спад с 1,3% през второто тримесечие.

"Нашите очаквания растеж на БВП през втората половина на 2010 г., се дължат както на добрата зърнена реколта, така и на индустрията, която би следвало да излезе „на зелено” от третото тримесечие нататък. От страна на търсенето основен двигател на растежа ще бъдат инвестициите, дори и само заради ниската база от 2009 г.", обосновават прогнозата си от ИПИ.

През второто тримесечие на 2010 г. селското стопанство дори отбелязва лек ръст от 1,6% на годишна база, а индустрията вече почти е извън „червената зона” с минимален спад от 0,3%, докато брутната добавена стойност при услугите намалява с 1,7%.

"Както и през първото тримесечие, обаче, имаме сериозно свиване с 3,7% при т.нар. корективи. Последните включват нето данъци (т.е. данъци минус субсидии) върху продуктите, неприспадаем данък върху добавената стойност и мита върху вноса. Т.е. техният спад отразява намалението на данъчните приходи в началото на тази година. С възстановяването на вноса, което плахо започва да се наблюдава през последните месеци, може да се очаква и това перо да се подобри през следващите тримесечия", заявяват от ИПИ.

"От страна на търсенето, хубавата новина е свиването на инвестициите само с 1,4% на годишна база през април-юни, спрямо спад от 14,9% на годишна база през предходното тримесечие. Очевидно за това са допринесли както ниската база от миналата година, така и продължаващото изплуване на промишлеността. Имайки предвид още по-ниската база на инвестициите от третото и четвъртото тримесечие на 2009 г. (когато беше регистриран спад от над 35%), най-вероятно инвестициите през втората половина на 2010 г. ще отбележат положителен ръст", анализират от Института.

"Крайното потребление, обаче, остава подтиснато, като показва спад от 9% за второто тримесечие – нищо неочаквано, като се имат предвид месечните данни за продължаващ спад в търговията на дребно. Вътрешното търсене едва ли успее да отбележи положителен ръст преди края на тази година, което ще действа и като основна „тежест” върху растежа на икономиката от страна на търсенето", заключават от ИПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Със средна заплата 330 евро/месец не можем да мислим за сериозен вътрешен пазар и потребителски разходи. Само на ишлеме не се гради икономика. И качеството на образованието и административните услуги ни спъва много, да си го кажем откровено - *** народ бедна държава. Вижте само кой ни е премиер и какъв "смърф" е икономически министър. С консервативно-рестриктивна (дясна) икономическа политика, не е реалистично да очакваме през следващите тримесечия 2-3% ръст - по-вероятно е 0-1%. Няма какво да го създаде. Ако искат данъчните да се изнесат на Черноморието и зимата на ски пак няма да могат да напълнят хазната със изсветлени приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
2.6 - 2.7% е нереалистично високо за 2010 Q3 - Q4. Няма толкова силни локомотиви за растеж. Потребителите все още сме се свили в черупката си, а това го знае много добре бизнеса, за да тръгне да увеличава инвестиции в експанзия и иновации. Имаме си излишък от търговски и офис площи и нереалистични цени на жилищата, от гледна точка на лични доходи. Министър Вдянков също не дава сигнали за ръст на доходите и вътрешния пазар. Искам да кажа, че все още се действа на парче откъм антикризисни мерки. Без финансов балон ние нямаме стълбове на растежа. Не сме Средна Европа (В4 - Полша, Унгария, Чехия и Словакия), която е главен аутсорсинг център за Запада, имат силна индустрия и почти няма дефицит на квалифицирани служители с 2 чужди езика. В средна Европа, където Бат Бойко иска да ни "заведе", средната заплата е около 1000 евро/месец, което все пак гарантира някаква нормална покупателна способност и известно вътрешно потебление (което означава нещо повече от храна и дрехи, както у нас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
"добрата зърнена реколта" - ? нещо там едни валежи не удариха ли реколтата?"основен двигател на растежа ще бъдат инвестициите" - ???и къде ги намериха тези данни истински инвестиции, релевантни за растежа, като аз дотук в официалните данни освен изнасяне на банкови капитали и заместване с вътрешнофирмени кредити, друго не виждам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Graf
преди 13 години
Деси все някога ще познае. За ръста. През май месец същият "главен" икономист/ка беше хвърлил/а/ боб и открил/а/ следното: "Въпреки че очакваме положителен ръст на българската икономика от второто или третото тримесечие на 2010 г., този ръст най-вероятно ще остане анемичен заради слабото вътрешно търсене." Сори. Не позна милата за второто тримесечие, та ще чакаме позитивните сигнали през третото.Да и кажа на Деси. Няма да стане ръстът от тез проценти дето ги е видяла в тавата с боба. Третото тримесечие, евентуално, ще е с ръст от 0.5%(ако това е ръст), а през четвъртото ще регистрираме нулев разтеж. Та годишният ни резултат ще е на минус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още