IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

WSJ: България очаква Йоан Кръстител да спаси икономиката й

Икономическо чудо определено би се отразило добре на България, пише изданието и посочва, че правителството очаква вълната от пилигрими след намирането на мощите на пророка

15:18 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
WSJ: България очаква Йоан Кръстител да спаси икономиката й

След като български археолози и свещеници обявиха, че са открили мощите на Йоан Кръстител - последният от старозаветните пророци, българското правителство не закъсня да потърси в реликвата спасение за закъсалата икономика на страната, пише Wall Street Journal.

Останките, включващи част от череп и зъб, са открити миналия месец при разкопки на манастир от четвърти век на остров Свети Иван близо до Созопол. Те са били погребани до малка урна, гравирана с името на пророка и неговата рождена дата.

Българското правителство се надява, че реликвата ще даде тласък на туризма с привличането на поклонници от съседните православни страни, коментира изданието.

В очакване на вълната от пилигрими, за инфраструктурни проекти вече са отделени десетки милиони долари, а справочниците за туристи се преиздават с включена информация за откритието.

„Не съм религиозен, но тези реликви ни вкарват в първа дивизия“, казва българският финансов министър Симеон Дянков, цитиран от WSJ. „Потенциалната печалба за страната е повече от ясна“, допълва той.

„Фрагментите изглеждат автентични“, но едва ли ще се превърнат в религиозен хит от мащабите на Плащеницата от Торино, с която се твърди, че е бил погребан Христос, коментира Майкъл Хесеман, историк и експерт по религия, който помага на Ватикана при оценяването на реликви.

В официално изявление Католическата църква подчерта, че е необходимо обстойно разследване, за да се докаже автентичността на откритието. Папската комисия по свещена археология обяви, че е необходимо костите да бъдат подложени на тестове, както и да се вземат под внимание други фактори, преди тя да може да се произнесе по въпроса.

Икономическо чудо определено би се отразило добре на България, пише WSJ. БВП на страната се понижи с 5% през миналата година и с още 3,6% през първото тримесечие на 2010 г. Производството се забавя, а безработицата расте.

За да подпомогне възстановяването на страната от рецесията, правителството се опитва да развива туризма и реликвата определено се вписва добре в този план. Дянков иска да удвои правителствените субсидии за религиозен туризъм, така че да „започнем да печелим от историята си“.

По данни на Световната туристическа организация годишно обектите с религиозно значение по света се посещават от 330 млн. вярващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още