IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия отваря вратата на руснаците към проекта АЕЦ Белене?

Според български дипломат зад евентуалната сръбска инвестиция ще стоят руски капитали

10:08 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия отваря вратата на руснаците към проекта АЕЦ Белене?

Възможно е евентуалните ангажименти на Сърбия относно участие в проекта АЕЦ Белене да са начин за руска инвестиция и собственост в централата. Това пише WAZ.Euobserver, цитирайки български дипломат, пожелал анонимност.

Изданието посочва, че дълго време Сърбия е била верен съюзник на Русия на Балканите.

„Включването на Сърбия означава допускане на руснаците от задния вход и ход за запазване на репутацията на Борисов, който претендира, че се опитва да ги държи надалеч (от проекта)“, е коментарът на дипломата.

Наскоро правителството на Бойко Борисов съобщи, че се водят преговори за участие на Сърбия, както и на Гърция, в проекта за нова атомна централа, за който преди това пък имаше изказвания, че ще бъде спрян.

От оповестената досега информация е ясно, че дори и Сърбия да инвестира в АЕЦ Белене, то участието й вероятно ще е много малко, като ще продължи да се търси „европейски инвеститор“.

Изпълнител на строителството на централата, чиято стойност по последни оценки отпреди много време е около 4 млрд. евро, е руската Атомстройекспорт. За стратегически инвеститор беше избрана германската компания RWE, но тя се отказа от проекта през октомври 2009 заради неяснотата около неговото бъдеще.

Впоследствие Русия предложи да осигури финансиране за старт на строителството, но България не се съгласи с поставените условия. Беше обявено, че ще се търси европейски инвеститор, като споменаваните варианти бяха, че той ще има ту малък дял, ту голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още