IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 август

07:59 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 август

Бизнесът губи интерес към европейските пари

в. Дневник

Бизнесът е започнал да губи интерес към "Конкурентоспособност" - основната европрограма за финансиране на проекти на частния сектор. Все по-малко компании подават предложения по отворените до момента схеми за иновации и модернизация, двата основни приоритети на програмата.

Въпреки че мярката за създаване на технологични паркове е пусната още при правителството на тройната коалиция, няма нито едно предложение. Най-вероятно тя ще бъде закрита, а бюджетът й преразпределен.

Бавни и тромави процедури, оценяване на проектите по една година, обработка на отчетите повече от 6 месеца, непосилни банкови гаранции, сменящи се в крачка правила са причините, които изтъква бизнесът за отказ от европейските пари.

Бирници в Google

в. Стандарт

Хотелите в сивата икономика, които не плащат налози на общините, вече не може да се скрият. С помощта на глобалната търсачка в интернет Гугъл служители в морските общини ловят частни хотелиери без категоризация. До услугите на Гугъл прибягна шефката на общински отдел в Шабла Мария Атанасова. Един ден тя написала "места за настаняване в Шабла" и така изкарала всички, които се рекламират в интернет. След това находчивата дама направила справка с общинския регистър и стигнала до тези хотели, които не са категоризирани и не плащат налози в общинската хазна. За да бъде 100% сигурна, че извършват нарушение, дамата се представяла за туристка и по телефона се интересувала от предлаганите условия.

ЧЕЗ внесе становища по одита на регулатора

в. Новинар

Представители на ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение внесоха вчера в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране становищата си по направените от регулатора одити на дружествата. В началото на април от ДКЕВР обявиха, че започват финансова проверка на инвестициите на електроразпределителните дружества в страната.
Ние предоставяме своите коментари и пояснения и очакваме те да бъдат взети под внимание при оформяне на окончателните документи, свързани с регулаторния одит, каза Алеш Дам, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

Билла купува и бившето кино “Европа Палас”

в. Стандарт

Веригата хипермаркети "Билла" ще купи и бившeто кино "Европа Палас" през септември. Компанията вече придоби чрез дъщерното си дружество "Билла недвижимости" ЕООД емблематичното кино "Изток" в столицата от TBIL (новото име на фонда "Икуест"). Според неофициални източници сградата срещу хотел "Плиска" е придобита срещу близо 1,43 млн. евро. В нея ще бъде открит 17-ият магазин на веригата у нас.

 

Бивш зам. финансов министър влезе в управителния съвет на БНТ

в. Дневник

Атанас Кацарчев, бившият зам. финансов министър в кабинета "Сакскобурготски", ще отговаря за финансите и администрацията в Българската национална телевизия (БНТ). В управителния съвет на медията влизат още Огнян Златев, директор на Центъра за развитие на медиите, Бойко Станкушев, журналист, и Анастас Гьоков, специалист по информационни технологии. Те бяха предложени от директора на БНТ Вяра Анкова и единодушно подкрепени от членовете на СЕМ.

Дянков пак сменя шефовете на "Информационно обслужване"

в. Сега

Нова смяна на ръководството на "Информационно обслужване" (ИО) предстои почти година след предишната, научи "Сега". За 21 септември е насрочено извънредно общо събрание на държавното дружество, на което ще бъдат сменени част от сегашните петима души в съвета на директорите, а броят им ще бъде намален на трима.

В момента в ръководството на IT компанията са бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов, ексшефът на "Икономедия" Бисер Боев, служителят по сигурността на информацията Петко Сотиров, чиновникът от МФ Добрин Пинджуров и изпълнителният директор Чавдар Тодоров. Според източниците на "Сега" ще бъде сменен Тодоров по настояване на финансовия министър Симеон Дянков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още