IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите заплашиха с ефективна стачка през септември*

Искането на Българския лекарски съюз е НЗОК да започне да заплаща в пълен обем и в срок извършената медицинска помощ

16:49 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лекарите заплашиха с ефективна стачка през септември*

Българският лекарски съюз (БЛС) започва подготовка за ефективни протестни действия в началото на септември, в случай че няма промяна в действията на Министерството на здравеопазването и НЗОК по отношение на намалените бюджети на болниците.

Решението е взето на днешния Национален съвет на БЛС в София във връзка с напрежението в болничната и извънболничната помощ относно орязаните бюджети. На националния съвет присъстваха директори на болници от страната.

Лекарите заплашват да прекъснат работа през септември, ако НЗОК не започне да заплаща в пълен обем и в срок извършената медицинска помощ.

Решението ще бъде обсъдено със синдикатите, с работодателите и пациентските организации.

От БЛС обявиха, че прекратяват всички срещи, контакти и преговори по Нацоналния рамков договор (НРД) с институциите в лицето на МЗ и НЗОК, докато касата не разплати на лечебните заведения всички дължими средства.

Лекарският съюз призовава всички директори на лечебни заведения да не подписват анексите, предложени от 1 август, с които се въвеждат делегирани бюджети, а тези които вече са ги подписали да оттеглят подписите си. В сравнение със същия период на миналата година, по данни на БЛС, намалението на бюджетите на болниците е от 30 до 50 процента. Най-драстично, с 50 процента, е орязването на бюджетите на болниците в Стара Загора, Бургас, Сливен, Монтана и Видин.

Лекарите ще изпратят писмо до министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, в което ще я попитат дали като принципал на университетските и общинските болници е съгласна те да получават намален бюджет с 30 до 50 процента и дали ще издаде наредба за формиране на листа на чакащите в болниците. 

Според лекарския съюз към момента няма определени критерии за формиране на листа на чакащите, както и критерии за формиране на доплащане от страна на пациентите.

Призовават се също всички изпълнители на медицинска помощ да заведат незабавни дела за дължимите суми с лихвите от страна на НЗОК, тъй като това е регламентирано в НРД.

Позицията на НЗОК 

Подписването на предложените анекси от 1 август, с които се въвеждат делегирани бюджети за болниците, „не променят договореностите по Национален рамков договор за 2010 г., нито по отношение на цените на клиничните пътеки, нито по друга клауза от подписания между НЗОК, БЛС и Българския зъболекарски съюз рамков договор“. Това се казва в писмо-позиция на здравната каса.

Оттам определят като „слухове“ информацията за заплахи, отправяни към директори на болници да подписват анексите, като тази информация се опровергава в писмото.

„В условията на криза НЗОК прави всичко възможно ограниченият финансов ресурс да бъде разпределен справедливо“, се допълва в документа.

*Актуализирано към 17:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още