IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 август

08:05 | 11.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 август

"Ройтерс": Бизнес доверието към България се понижава

в. Дневник

Доверието на мениджърите в стопанския климат в региона продължава да расте, но с по-бавни темпове. Това показва поредното тримесечно проучване към юли 2010 г. на "Ройтерс" и австрийската банка OeKB за бизнес климата в Централна и Източна Европа.

Като изключим лидера по доверие Полша, която беше единствената страна от Европейския съюз, отчела икономически растеж през 2009 г., мениджърите увеличават доверието си към повечето страни в региона с изключение на Румъния, България и Хърватия.

"Ройтерс" не посоча конкретните причини за влошаването на доверието към България и Хърватия, но изтъква, че спадът за Румъния се дължи на прогнозираните нови тежки мерки, които страната трябва да предприеме, за да излезе от кризата.

Държавният регулатор проверява НЕК заради аварии с тока

в. Новинар

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва проверка в Националната електрическа компания и ще проследи инвестициите на дружеството за последните четири години. Това съобщи зам.-председателят на регулатора Валентин Кирчев. Причина за инспекциите са двете последователни аварии през юли, които оставиха за няколко дни без ток района от черноморското крайбрежие между Бургас и Бяла.

По думите на Кирчев аварии винаги е имало и ще продължи да има, но подчерта, че въпросът е в тяхната продължителност и допустимост. Той обаче не посочи дали пострадалите от аварията клиенти на електроразпределителните дружества Е.ОН и ЕВН ще бъдат обезщетени.

Търговският регистър става платен

в. Дневник

От 1 януари 2011 г. достъпът до търговския регистър, който по закон е публичен, да стане платен, предлага Министерството на правосъдието. Публичността на информацията за фирмите е от изключителна важност за сигурността на бизнеса и именно с този основен мотив преди четири години беше създаден единният електронен търговски регистър, до който всеки да има неограничен достъп.

Ведомството на Маргарита Попова обаче току-що огласи поправки в Закона за търговския регистър, според които цялата информация за търговците ще е може да бъде проверявана само след регистрация и заплащане на такса. За целта ще се изисква електронен подпис или кредитна карта.

Румънци стават конкурент на БДЖ

в. Стандарт

Румънци ще ни бъдат конкуренти на пазара на железопътните превози на товари. Причината е, че най-големият частен жп превозвач у нас - "Българска железопътна компания" (БЖК), става румънски. Акционерът от северната ни съседка "Груп феровиар Ромън" вече изкупи 25% от акциите на "Агрополихим" и увеличи дела си в БЖК на 75%. Според машинисти в началото на 2011 г. румънците ще изкупят и останалите акции на девненската фирма в БЖК. И преди да стане това, обаче румънците вече контролират на 100% БЖК. За целта те освободиха изпълнителния директор Владимир Дунчев и назначиха на мястото му румънец. На насроченото за утре общо събрание на акционерите на БЖК Дунчев ще бъде освободен и от длъжността председател на съвета на директорите. От компанията утре ще бъде изхвърлен и досегашният председател на борда Филип Ромбаут. Така от 12 август БЖК ще бъде управлявана изцяло от румънци.

Данъчните приключиха тихомълком ревизията на Доган

в. Сега

След двегодишни усилия Националната агенция по приходите (НАП) приключи ревизията на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи пресаташето на агенцията Росен Бъчваров. Той отказа да оповести резултатите от проверката, тъй като по закон информацията е конфиденциална. Бъчваров не можа да отговори и дали данните от ревизията са предадени в прокуратурата или на комисията за борба с корупцията на парламента, които възложиха проверката на НАП. Преди ваканцията в НС ревизионният акт не беше постъпил в НС. От прокуратурата вчера увериха, че и при тях няма нищо от агенцията, свързано с Доган.

Глобяват кметове за поръчки без търгове

в. Стандарт

До 25% от стойността на проекта, финансиран по ОП "Регионално развитие", може да остане за сметка на общината. Санкцията ще се налага в случай, че вместо да се обяви търг по закона за обществените поръчки за избор на консултант или изпълнител, поръчката се раздели на по-малки части, които са под финансовия праг за задължителен търг.

Тази тактика да разделят поръчките често се използва от кметовете, за да забързат проектите, но винаги остава съмнението, че уреждат свои фирми за изпълнители. Затова при такова нарушение освен парите за съфинансиране на европроекта, общините ще трябва да извадят от бюджета си още 25% от стойността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Къде живеем? Търговския регистър вече няма да е публичен, ревизията на Доган се потули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още